Totalment cremat i trencat. El polèmic radar dels Comtals, a la C-55, va no prendre imatges ahir dels cotxes que excedien la velocitat permesa perquè al matí el van trobar totalment cremat i trencat. Va quedar fora de servei. Tot i que els Mossos d'Esquadra que es van desplaçar fins al punt quilomètric 25,5 -on és ubicat el radar- no van concloure si havia estat un incendi fortuït o l'havia provocat algú, tot semblava indicar que va ser provocat per un acte vandàlic. El vidre que protegeix la càmera estava trencat.

Aquest radar ha estat en el punt de mira de la crítica de conductors, i el mateix Montepio ha alertat de l'augment de sancions per la quantitat de vehicles que excedeixen la velocitat en aquest tram. Els Bombers de la Generalitat van rebre l'avís del foc ahir a 2/4 de 6 de la matinada, i s'hi va desplaçar un vehicle, que va constatar que l'aparell havia quedat totalment socarrimat i era inoperant.

Fins al lloc dels fets també s'hi van desplaçar els Mossos d'Esquadra, que ahir intentaven aclarir les causes del foc. S'ha de tenir en compte que molts conductors que habitualment circulen per la C-55 han alçat la veu contra el radar perquè des de final de febrer és al darrere de l'allau de multes que s'han interposat per passar dels 88 km/h, que és quan s'activa la càmera. Tal com ja va informar aquest diari, s'ha constatat que hi ha hagut una eclosió de multes que corresponen al radar dels Comtals i que afecten, majoritàriament, veïns de poblacions del Bages sud.

Aquest radar, situat just després del pont que connecta els Comtals amb Manresa, està ubicat en un tram on la velocitat màxima és de 80 km/h. Per tant, s'activen les sancions a partir dels 88 km/h (hi ha un marge del 10 % sobre la velocitat permesa). És un radar fix que ja fa anys que s'ha instal·lat, però el Servei Català del Trànsit (SCT) admet que molts d'aquests aparells estan buits per fer un efecte dissuasiu, i que en tot cas s'activen durant alguns períodes.

El SCT no sabia determinar ahir quan hi haurà un nou radar en aquest punt de la C-55 ni si arran d'aquesta incidència, presumptament provocada per algú, es replantejarà mantenir-hi el radar, o si hi haurà un canvi en la limitació de velocitat en aquest tram. Ahir era festiu i els responsables de Trànsit tractaran aquestes qüestions a partir d'avui.

Les darreres obres a la C-55 han servit per alterar-hi encara més les velocitats màximes. Fins fa pocs anys, tenia com a topall general els 90 km/h, però ara, en canvi, els senyals de la via presenten un ball de xifres al llarg de tot el recorregut, amb una alternança constant.