La platja expressament tancada per al gaudi del rei Salman d'Aràbia Saudita a la Costa Blava francesa va tornar a obrir ahir al públic, després que el monarca escurcés la seva polèmica estada i posés rumb al Marroc.

Salman bin Abdulaziz, que va arribar a l'aeroport de Niça el 25 de juliol per instal·lar-se en una mansió de la seva propietat a prop de Canes, va abandonar aquest diumenge la mansió després de passar vuit dies en territori francès, segons mitjans de comunicació locals com Le Monde i France Info.

La delegació departamental del Govern francès va indicar que gran part del seu seguici d'uns mil acompanyants va deixar França juntament amb el monarca, que passarà ara uns dies de descans a Tànger (Marroc).

No es descarta que torni el rei, qui tenia previst quedar-se a França fins al 20 d'agost, encara que aquest extrem no ha estat confirmat ni pel Govern francès ni per la diplomàcia saudita.

Mentrestant, la platja que s'havia privatitzat per al monarca, situada just a sota de la seva mansió, torna a estar oberta i des de primera hora del matí d'ahir qualsevol banyista pot gaudir del mar on unes hores abans només podia fer-ho el seguici reial. A més, s'està desmantellant l'ascensor que el monarca va fer instal·lar per portar els seus convidats directament des de la mansió fins a la vora del mar.

El tracte de favor al rei saudita, de 79 anys, que ha portat les autoritats franceses a esquivar la llei de costes del 1986, que prohibeix privatitzar platges, per tancar la petita cala de la Morandola, situada a 5 quilòmetres del centre de Canes, complaïa comerciants i hotelers, però desagradava a molts veïns i fins i tot a polítics locals.

És el cas del conseller de l'oposició del municipi de Vallauris Jean-Noël Falcou, que va plantejar una petició en línia contra la iniciativa que va reunir més de 150.000 signatures.

Conegut com Château Aurore o Château de l'Horizon, el palauet modernista va ser construït el 1932 per ordre de l'actriu Maxine Elliott, que hi rebia personalitats com els ducs de Windsor o Winston Churchill.

El 1948 el va comprar el príncep Aga Khan, cap espiritual dels ismaelites, que hi va celebrar el seu fastuós casament amb l'actriu de Hollywood Rita Hayworth.

El 1979 va ser adquirit per l'ara difunt Fahd bin Abdelaziz, encara que la família reial saudita no l'ha utilitzat en els últims 15 anys.