Era intocable, ara ja no. El general major del Front Patriòtic Rwandès (FPR) Kayumba Nyamwasa, fins ara ambaixador rwandès a Nova Delhi, Índia, ha fugit i ha perdut la immunitat diplomàtica.

La Interpol el busca a Sud-àfrica i ha posat en codi vermell la recerca del militar que va presidir la reunió en què, presumptament, es va decidir matar la infermera manresana Flors Sirera, quan actuava com a cooperant de Metges del Món a Rwanda.

La intervenció de la Interpol es fa en compliment del mandat de recerca internacional dictat pel magistrat del Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, contra 40 alts càrrecs de crims de guerra i tortura en el conflicte dels Grans Llacs. Fins ara cap no ha respost davant la justícia.

L'advocat Jordi Palou-Loverdos, representant legal de víctimes espanyoles i rwandeses i del Fòrum Internacional per la Veritat i la Justícia a l'Àfrica dels Grans Llacs, ha explicat que després d'anys d'investigació ha estat possible identificar Nyamwasa com un dels alts responsables de l'execució de Flors Sirera i Joaquim Vallmajó. L'advocat afirma que els testimonis d'exmembres del Front Patriòtic Rwandès (FPR) han estat clau per establir aquesta responsabilitat, que encara ha de ser provada judicialment. "Especialment important és el testimoni d'un d'aquests militars que van assistir a la reunió", afirma Palou-Loverdos.

L'FPR és actualment al poder i el cas dels cooperants és una pedra a la sabata per a la consciència de la comunitat internacional i per als grans interessos econòmics en una zona enormement rica en minerals i matèries primeres. L'advocat Palou-Loverdos ha explicat que l'ambaixador plenipotenciari va ser cridat a una reunió a Kigali de representants diplomàtics del govern a l'estranger després de la qual va fugir apressadament.