Ara fa cent anys, tres germans lassal·lians van obrir una escola a l'actual edifici de l'Ateneu de les Piques amb més d'un centenar d'alumnes. Així és com va començar el periple de La Salle a Manresa, que un segle després continua viu amb prop de 800 estudiants, una setantena de professors i milers d'alumnes que han passat per les seves aules. Un bagatge de cent anys d'història que la comunitat educativa de La Salle celebrarà al llarg de tot aquest curs amb un seguit d'actes que vol compartir no tan sols amb tota la comunitat educativa, sinó també amb la ciutat de Manresa, amb qui ha anat de bracet al llarg de tot aquest temps. "La ciutat ha d'estar contenta i satisfeta de l'aportació de La Salle perquè és un valor afegit", comentava el director del centre, Francesc Anton, en la presentació dels actes del centenari.

La celebració començarà amb l'acte d'inauguració del centenari que es durà a terme dijous que ve, 23 de setembre, al saló de sessions de l'ajuntament de Manresa, Continuaran, ja l'octubre, amb l'exposició "Records d'un segle. 100 anys de La Salle Manresa" i la presentació del llibre del centenari que han escrit els periodistes Gal·la García i Jordi Sardans. L'exposició, que es podrà veure al Casino, serà un "viatge de tota la trajectòria de l'escola a través de les diferents seus que ha tingut l'escola", assegurava el professor del centre i membre de la comissió del centenari Pere Sobrerroca. Hi haurà el testimoni d'antics alumnes i també dels actuals, que "expliquen com era l'escola d'abans i com és la d'ara".

Cent anys en un llibre

Pel que fa al llibre del centenari, serà "un recull històric amb moltes imatges perquè hi ha un fons molt important. Vol ser un homenatge molt visual" que també disposarà d'entrevistes a germans de La Salle, professors, exalumnes, explicava Gal·la García. Per la seva part, Jordi Sardans destacava que el que més l'ha sobtat a l'hora de fer el llibre "és la projecció ciutadana que ha tingut sempre La Salle i la quantitat de gent que hi ha passat. Quedes parat". Sardans recordava que durant molts anys va ser el col·legi més important de la ciutat "i la gent, per poc que poguessin, portaven els nens a La Salle".

Per fer el llibre els dos periodistes han aconseguit informació de la seu central de la comunitat, amb seu a Roma, amb la qual cosa hi ha un testimoniatge escrit de la comunitat lassal·liana a Manresa des del 1910. També s'ha editat un DVD que fa un breu recorregut històric d'aquests cent anys.

Un concert de Nadal que se celebrarà al Kursaal amb Mireia Farrés i Mercè Hervada per un cantó, i Llibert Fortuny i Manel Camp per l'altre; un festival de tots els alumnes de l'escola per representar els 100 anys d'història de La Salle al nou pavelló del Congost; la festa de l'exalumne i l'acte cultural "Un passeig per la vida de l'escola" són altres activitats que s'han preparat per al centenari. També hi haurà moments per a la reflexió amb una xerrada del filòsof Francesc Torralba sobre "Educar des de la perspectiva cristiana", que es durà a terme el febrer a la sala Plana de l'Om. La comunitat educativa de La Salle també durà a terme diverses activitats ja a un nivell més intern, com una festa de la convivència amb altres escoles de la comunitat, una visita a Montserrat i una trobada de famílies de tots els col·legis de La Salle d'arreu de Catalunya.

Aventura educativa

Tots els actes els ha organitzat la comissió del centenari, integrada per professors i antics alumnes, perquè "l'escola sempre ha volgut la complicitat de tota la comunitat", deia Francesc Anton. Actualment no hi ha germans que facin classe, tots els professors són seglars, però, segons Anton, l'esperit de La Salle continua viu adaptat als nous temps. "Complir cent anys és important", insistia. Al mateix temps, recordava que va ser la ciutat qui va cridar els lassal·lians perquè vinguessin a Manresa, "no va ser una aventura educativa, com ho demostra que ha anat funcionant i que hem arribat aquí". Els germans de les Escoles Cristianes es van instal·lar a Manresa el 1910. Van passar pel carrer de les Piques, l'Urgell i els Esquilets, ara carrer Sant Joan Baptista de la Salle. El 1968 es va inaugurar l'actual edifici al carrer de la Pau.