No és un no rotund però sí majoritari. Veïns de Plaça Catalunya demanen que es treguin les estructures metàl·liques que envolten el parc Vila Closes. Una enquesta duta a terme per Regió7 posa de manifest que només sis de 50 veïns mantindrien l'estructura inalterada.

Poc més d'un any després de la seva inauguració, el parc Vila Closes continua tenint més detractors que defensors. Les contínues protestes de l'entitat veïnal, les 1.500 signatures presentades al consistori i, fins i tot, la petició de la família del pintor Vila Closes reclamant que retirin les estructures metàl.liques ho avalen. I el resultat de l'enquesta duta a terme per aquest diari a 50 veïns de Plaça Catalunya, compresos entre els 11 i els 86 anys, n'és una altra mostra.

Dels 50 veïns que van ser consultats, 29 van afirmar que el disseny del parc era un gran error. Onze es van posicionar entre una mica o bastant partidaris de la imatge del recinte públic i deu van votar-hi a favor. Dels enquestats per Regió7, només un de cada cinc es mostra completament favorable al parc manresà.

"L'Ajuntament s'ha equivocat", era la frase més repetida entre els consultats. La principal raó de rebuig eren les reixes, les "gàbies", com en diuen els mateixos veïns. Tot i això, n'hi va haver que van apuntar d'altres errors, com la manca de seguretat en algunes zones, que no els agradava la font perquè a l'estiu atreia indigents a dutxar-se, el mal estat de la vegetació, o la poca funcionalitat que té, ja que "les instal·lacions no són les més adequades per a la canalla". També hi va haver un veí, arquitecte de professió, que apuntava a la mala orientació del parc. "Està encarat cap a ponent, que provoca que a l'estiu la calor sigui insuportable", deia. El manresà també es queixava de l'excés de formigó i de la mala ergonomia dels bancs.

Segons l'enquesta són els veïns de més de 40 anys els més contraris al parc. El 62% dels consultats que superava la quarantena va dir que no li agradava gens. Per contra, la franja d'edat compresa entre els 18 i els 40 va ser la que més vots a favor del parc va donar, amb tres de cada deu. Els menors d'edat, en canvi, van quedar entre el no rotund i la possible acceptació del parc. I és que cap dels nou que van ser consultats no hi va votar completament a favor.

Les reixes fora?

Una moció del PP va propiciar que en el darrer ple municipal l'Ajuntament prengués la decisió de fer un seguiment del desenvolupament de la vegetació i del procés de coberta de les estructures metàl·liques (vegeu edició de dimarts passat) i, si és necessari, retirar les innecessàries. Pràcticament la major part dels veïns consultats en l'enquesta d'aquest diari -inclosos alguns dels que van mostrar-s'hi a favor- van assegurar que, si es vol salvar el parc, com a mínim, s'hauria de treure alguna part de les estructures metàl·liques.

Un total de 31 veïns van afirmar que s'haurien de treure totes "les gàbies" i buscar un nou mètode per garantir l'ombra al parc. 13 veïns van preferir posicionar-se per només alterar-ne alguna, i 6 van assegurar que si la decisió fos a les seves mans no en traurien cap. Com era d'esperar i tenint en compte l'opinió global que tenen del recinte, van ser els enquestats de més de 40 anys els que més van reclamar que les traguessin totes. En canvi, tres dels sis que van votar deixar el parc inalterat tenien entre 18 i 40 anys.

Una decisió que arriba tard

A banda del seguiment del procés de cobertura de les estructures metàl·liques, en el ple es va decidir que abans que s'acabi el gener hi ha d'haver un projecte tècnic de modificació del parc amb l'objectiu de millorar-ne la seguretat, adequar la funcionalitat dels elements lúdics i afegir-ne de nous que responguin a les demandes dels veïns, i assegurar que les modificacions s'integrin coherentment en el conjunt del parc.

Fent un paral·lelisme amb el parc de l'Agulla, la regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament, Àngels Mas, va lamentar que no s'havia donat a l'espai "temps ni esperança en el futur". La majoria dels veïns consultats per aquest diari, però, afirmen que el parc Vila Closes ja ha gaudit de tot el temps que necessitava per mostrar la seva imatge a la resta de la ciutat. Així, tres de cada quatre enquestats van assegurar que, des del seu punt de vista, la decisió no és precipitada. Molts fins i tot van assegurar que arriba "tard".

Els més grans, les persones de més de 60 anys, i els més joves, els menors, són els que consideren que la regidora d'Urbanisme s'equivoca en reclamar temps. Vuit de cada deu persones pertanyents a aquestes dues franges d'edat han votat que no és precipitat. Per la seva banda, els que demanen més calma a la ciutadania són els que en tenen entre 18 i 40. Així, el 35% dels consultats afirmen que cal paciència. Especialistes en la matèria van assegurar a aquest diari que les enfiladisses no taparan les estructures metàl·liques fins d'aquí a tres o quatre anys.