Des de fa 13 anys, cada mes de gener l'Ajuntament de Manresa i el Consell Municipal de Solidaritat organitzen un acte per recordar la mort de la infermera manresana Flors Sirera a Rwanda i, alhora, homenatjar la tasca de moltes persones anònimes que dediquen la seva vida a lluitar per un món més just. També és un dels moments de l'any en què es vol acostar informació a la població per conèixer les causes reals que hi ha darrera de moltes situacions de crisi i conflicte. Enguany, el Memorial Flors Sirera se celebra avui a 2/4 de 8 del vespre a la Casa Flors Sirera.

En el decurs de l'acte es parlarà del vincle que hi ha entre els conflictes -molts dels quals deixen cada any milers de víctimes i comporten la vulneració sistemàtica de drets humans- i l'explotació de recursos naturals per part d'empreses multinacionals. També es tractarà sobre la justícia internacional i els processos organitza-tius col·lectius existents per afrontar la vulneració de drets humans.

L'acte començarà amb la intervenció de Marc Gavaldà, especialista en l'extracció de petroli i la impunitat corporativa, que parlarà dels conflictes socioambientals de la geografia petroliera d'Amèrica Llatina. A continuació, Jordi Palou, advocat de la querella presentada per l'assassinat de Flors Sirera, presentarà la publicació Justícia internacional, pillatge de guerra, drets humans i multinacionals. Es tracta del número 16 de la col·lecció Materials de Pau i Drets Humans de l'Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans.