Un miler de persones segons la Guàrdia Urbana de Manresa s'han manifestat aquest dissabte a la tarda a la capital del Bages per reclamar que no es tanqui l'activitat de la firma Iberpotash al runam salí del Cogulló. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fet pública aquesta setmana una sentència que retira l'autorització ambiental que la Generalitat va atorgar a la firma l'any 2008, fet que a la pràctica pot comportar el tancament de l'empresa, amb 600 treballadors. La manifestació ha comptat amb la participació de la Plataforma Social de Suport a la Mineria i a l'Activitat Industrial a la Catalunya Central, constituïda dimecres passat després de conèixer-se la sentència del TSJC.

Els manifestants han començat el recorregut al principi del passeig Pere III i han caminat fins a la seu del Consell Comarcal del Bages. A mig camí, a la plaça Crist Rei, han llegit un manifest a favor de la continuïtat d'Iberpotash i han fet un minut de silenci en memòria dels sis miners de Lleó que van morir dilluns passat a conseqüència d'una fuita de gas a la mina en què treballaven.

Al manifest, el sector miner de la comarca del Bages es declara "consternat" per la sentència del TSJC i alerta del "greu problema" que suposaria el tancament de la mina en un context de crisi com l'actual per a aquesa comarca de la Catalunya Central.

En aquest sentit es recorda que el Bages presenta un dels índex d'atur "més alts de tot Catalunya" i se subratlla "l'impacte que això ha tingut en la vida de milers de treballadors i treballadores, de les seves famílies i des pobles de la comarca".

De la mateixa manera s'adverteix que el tancament de la mina que Iberpotash gestiona a Sallent "podria tenir incidència directa en més de mil famílies". Al manifest els minaires fan palès el compromís "absolut" amb el desenvolupament sostenible de l'activitat i amb el respecte pel medi ambient i demanen que es reactivi el Fòrum de la Mineria per treballar per la consecució d'un futur en què explotació minera i respecte mediambiental es puguin compaginar.