L'enginyer manresà Robert Gulianyà Jané forma part de l'equip de l'Agència Espacial Europea que ha hagut de calcular una nova trajectòria de la nau Rosetta perquè avui és previst que el cometa que segueix, el 67P, arribi al punt més pròxim al Sol. És el que s'anomena periheli. Per evitar que això pugui danyar la nau espacial i al mateix temps continuï estudiant el comportament del cometa, ha calgut maniobrar i allunyar la nau Rosetta del 67P.

Ara és a uns 300 quilòmetres d'ell, mentre que el cometa passarà a 186 milions de quilòmetres del Sol.

Guilanyà treballa al departament de missions interplanetàries de l'Agència Espacial Europea a Darmstadt, Alemanya. Ha explicat a Regió7 que s'ha hagut de variar trajectòries "perquè cada cop hi ha més pertorbacions al cometa". Els cometes són cossos gelats que provenen de les regions externes del sistema solar. Quan s'acosten al Sol augmenten les temperatures, el gel s'evapora i deixa anar gas i pols que envolta el nucli i la cua.

La missió Rosetta permet, per primera vegada, observar de prop aquest fenomen, però s'ha de prendre precaucions per evitar que aquesta activitat pugui danyar la nau i els aparells científics que observen el 67P. "La prioritat són els instruments científics", ha afirmat Guilanyà. Rosetta també disposa d'un rastrejador d'estrelles. "Com que sabem on són aquestes estrelles, podem saber la situació de Rosetta". Amb la pols que genera el cometa hi hauria el perill que no es distingissin les estrelles del material expulsat pel cometa. "Per això tampoc no s'hi pot acostar. Es podria donar el cas que no sabés on està apuntant".