La primera actuació per convertir l'edifici dels antics jutjats de Manresa en la seu de les delegacions de la Generalitat, començarà dins dels propers quatre mesos. Aquest divendres s'ha signat el conveni que detalla el termini i que també inclou una aportació de 400.000 euros per part del Govern. Així s'ha anunciat durant el balanç que ha fet l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el portaveu Toni Llobet, d'aquests primers mesos de mandat. Unes setmanes on, segons Llobet, s'han iniciat les tasques per "dignificar la ciutat" en aspectes com "la vida de les persones, l'espai públic i el nom de Manresa a l'exterior". Un treball fet "des de la convicció i el diàleg", segons el portaveu.

L'actuació que es farà a l'edifici dels antics jutjats ha de permetre concentrar les dependències dels diversos departaments que la Generalitat té a la ciutat. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana, han signat el conveni aquest divendres a Barcelona i, en les properes setmanes, l'Ajuntament encarregarà el projecte d'obres per iniciar l'actuació. Les obres s'encarregaran al Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) i la Generalitat hi destinarà la quantitat de 400.000 euros, corresponents a l'u per cent cultural per al patrocini de la restauració de béns culturals.

L'edifici acollirà els departaments amb representació territorial a Manresa: la Delegació Territorial del Govern, els Serveis Territorials d'Interior i de Territori i Sostenibilitat, la Regió Sanitària del CatSalut, el Servei Regional de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i la Regió Sanitària Central del Servei Català de la Salut. El Govern haurà d'aprovar els acords organitzatius necessaris per procedir a la posada en funcionament del nou edifici, un conjunt edificat a finals del segle XVII, situat en ple barri antic de Manresa.

L'inici de la rehabilitació dels antics jutjats ha sigut un dels punts del balanç de les actuacions de l'inici del mandat 2015-2019 de l'equip de govern. Un mandat que, segons l'alcalde, "dóna continuïtat a l'anterior" però que és "diferent" per l'Acord d'Investidura i Governabilitat signat amb ERC. Junyent ha desgranat tot un seguit d'accions que s'han dut a terme en els àmbits estratègics com l'habitatge, l'atenció a les persones, la promoció de l'activitat econòmica o el projecte Manresa 2022.

Dins l'àmbit d'habitatge, Junyent ha destacat l'aprovació de la redacció del nou Pla Local d'Habitatge, l'aprovació del programa d'inspecció de pisos desocupats, l'ampliació del parc d'habitatge social o el fet de "desencallar" el projecte de masoveria urbana juntament amb Càritas. En l'atenció a les persones, l'alcalde ha destacat el programa de suport a l'alimentació i el lleure de l'estiu o la col·laboració amb el Casal d'Estiu del barri de les Escodines perquè els infants "se sentissin estimats i alimentats".

Per altra banda, Junyent també ha posat en relleu el "rècord d'alumnes als centres municipals" i l'aplicació de la tarifació socials que "es manté en tots els processos d'escolarització". L'alcalde ha destacat la proposició conjunta de suport a l'acollida de població refugiada i el contacte amb institucions i entitats coordinadores davant la "més que possible presència temporal de refugiats".

En l'àmbit de la promoció econòmica, durant el balanç s'ha destacat l'aprovació de la reedició del Pacte de Ciutat, la signatura del conveni Ocupació al Bages Industrial amb la presència de diversos Ajuntaments de la comarca, i la propera implantació del tutor d'empresa des de l'Oficina d'Atenció Ciutadana, una de les novetats previstes per aquest mandat.

Pel que fa al Centre Històric, Junyent ha destacat l'inici de la reforma de l'entorn de la Via Sant Ignasi amb la urbanització del carrer Joc de la Pilota que "havia podrà ser una realitat", i l'enderroc de la Sala Ciutat que té un termini previst de cinc setmanes. Per altra banda, també s'ha posat en relleu les obres de construcció del nou centre d'interpretació Espai Manresa 1522 i la presentació del projecte del Centre d'Acollida de Pelegrins del Camí Ignasià, que compta amb una aportació de 400.000 euros per part de la Generalitat.

Per la seva banda, el portaveu Toni Llobet ha manifestat que l'equip de govern "mantindrà la mateixa voluntat de diàleg amb el conjunts dels grups municipals, amb les entitats i el conjunt de la ciutat". Llobet ha mostrat la intenció d'actuar amb "la fermesa de les conviccions" contrastant-les amb les opinions de la resta de la ciutadania. El portaveu també ha anunciat que una de les principals voluntats del nou mandat és la "dignificació" d'aspectes com la vida de les persones, l'espai públic i el nom de Manresa a l'exterior, per convertir la ciutat en "un dels llocs rellevants del país".