L´Ajuntament de Manresa planteja congelar les ordenances i apujar la taxa d´escombraries

Com a novetat, es contempla la possibilitat que els ciutadans paguin tots els impostos de forma fraccionada

19.10.2015 | 17:55

L'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa proposarà al Ple municipal d´aquest dijous la congelació, per segon any consecutiu, de les ordenances fiscals, que es mantindrien així durant el 2016 al mateix nivell del 2015 i 2014. I com a novetat, el consistori preveu donarla possibilitat als ciutadans de pagar de forma fraccionada (per mesos) tots els impostos.

El regidor d´Hisenda i Governació, Josep Maria Sala, explica que es proposa un increment "zero" en general dels impostos que recapta l´Ajuntament per a l´any vinent, "pel bon comportament de la inflació i amb l´objectiu de facilitar l´impuls econòmic de la ciutat i sense malmetre la recuperació de les finances municipals". La proposta inclou també l´actualització de la tarifació social que ja es va posar en marxa l´any passat.

Pel que fa a l'Impost sobre Béns Immobles, Sala anuncia que es proposa mantenir els tipus impositius generals en el 0,791% actual i apunta que la categoria rústica canvia el tipus impositiu del 0,40% al 0,382%.

La congelació impositiva afectaria també a l´Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), que manté el tipus impositiu del 3,84% que es va fixar el 2014 A més a més, es manté per al 2016, tot i que inicialment era només per al 2014 i ja es va mantenir el 2015, la bonificació per reforma de façanes del 95%, i per reforma i rehabilitació d´immobles del 95% per al nucli antic i del 50% a la resta de la ciutat.

En l'Impost d´Activitat Econòmiques (IAE), que també tindria un increment zero segons la proposta, s'introdueix novament la bonificació per a aquelles empreses que tinguin un resultat negatiu a partir de 2016 i següents fins a un màxim de tres anys consecutius. La mesura seria efectiva a partir de 2017. Les bonificacions serien del 10% en els casos d´empreses amb dèficit del resultat d'explotació d'entre el 5-10% i del 20% per aquelles que el tinguin per sobre del 10%.

Pel que fa a altres impostos municipals, en el que grava l´increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (la plusvàlua) es manté l'exempció introduïda l´any passat per dació en pagament i per execucions hipotecàries i es manté igual també l'impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM), de circulació.

La taxa d´escombraries s´ajusta al preu del servei

En relació a les taxes, es mantenen amb un increment zero totes les taxes excepte la de recollida d´escombraries, que passa de 104,9 a 107,5 euros (per als carrers de categoria 1) i de 73,20 a 85,80 euros (per als carrers de categoria 2). Sala ha assegurat que l´increment es realitza amb l´objectiu d´"acostar els ingressos al cost del servei". En aquest sentit, cal fer front a l'increment del cànon d'abocament del 25,65% per al 2014 que ha establert l'Agència de Residus de Catalunya.

Sala ha explicat en roda de premsa que, per la taxa d´escombraries, hi haurà canvis en les categories de carrers, que suposarà que els carrers de categoria 2 passaran progressivament a carrers de categoria 1 en un termini de 3 anys (amb un increment del diferencial d´un terç cada any, començant el proper any 2016). El regidor ha explicat que "actualment hi ha 32.116 rebuts (88%) ja corresponen a categoria 1, i 4.358 rebuts (12%) a la categoria 2".

D´aquesta manera, durant els anys 2016, 2017 i 2018 s´aniran unificant de forma progressiva els criteris actuals de categories de carrers perquè ja l´any 2018 "hi hagi una sola categoria i un mateix rebut per a tothom, atès que el servei és el mateix a tots els carrers de la ciutat pel que fa a recursos, freqüències i tractament de residus".

Sala ha explicat que Manresa té una despesa "d´uns 5.300.000 euros per la recollida i tractament de residus" i ha avançat que els propers mesos s´ha de treballar, com altres municipis, per la possible instal·lació d´una "planta de triatge" que eviti que moltes deixalles recuperables hagin d´anar a l´abocador.

El regidor Sala ha tancat la seva intervenció recordant que, a banda d´aquestes propostes que es portaran al Ple de dijous que ve, queden pendents altres qüestions relacionades amb les ordenances fiscals com les taxes de subministrament d´aigua i clavegueram, que s´anunciaran abans d´acabar l´any; igual que les taxes i preus públics de centres d´ensenyament municipals (Escola d´Art, Conservatori Municipal i Escola de Música i la llar d´infants Bressolvent), que es proposaran com és habitual durant el primer trimestre de l´any vinent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Imatge d'una edició anterior dels 10 km urbans de Manresa.
Així t´afectarà la disputa dels 10 km urbans de Manresa

Així t´afectarà la disputa dels 10 km urbans de Manresa

Coneix les modificacions en la circulació i el servei de bus previstes per aquest diumenge

El cementiri de Manresa amplia l´horari per Tots Sants

El cementiri de Manresa amplia l´horari per Tots Sants

Hi haurà cultes religiosos i es reforça el servei de la línia del bus que va de Manresa a Sant Joan

El Govern inverteix 2,3 milions per millorar les connexions de la carretera de Viladordis

El Govern inverteix 2,3 milions per millorar les connexions de la carretera de Viladordis

L'obra començarà el 2017 i facilitarà la mobilitat amb la ronda de Manresa (C-55) i l´autopista C-16

La plaça d´Icària estrenarà el 13 de novembre un mercat de segona mà

La plaça d´Icària estrenarà el 13 de novembre un mercat de segona mà

Els organitzadors, la Taverna dels 7 Turons i L'Antic, preveuen que hi hagi una desena de parades

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema