L'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa proposarà al Ple municipal d´aquest dijous la congelació, per segon any consecutiu, de les ordenances fiscals, que es mantindrien així durant el 2016 al mateix nivell del 2015 i 2014. I com a novetat, el consistori preveu donarla possibilitat als ciutadans de pagar de forma fraccionada (per mesos) tots els impostos.

El regidor d´Hisenda i Governació, Josep Maria Sala, explica que es proposa un increment "zero" en general dels impostos que recapta l´Ajuntament per a l´any vinent, "pel bon comportament de la inflació i amb l´objectiu de facilitar l´impuls econòmic de la ciutat i sense malmetre la recuperació de les finances municipals". La proposta inclou també l´actualització de la tarifació social que ja es va posar en marxa l´any passat.

Pel que fa a l'Impost sobre Béns Immobles, Sala anuncia que es proposa mantenir els tipus impositius generals en el 0,791% actual i apunta que la categoria rústica canvia el tipus impositiu del 0,40% al 0,382%.

La congelació impositiva afectaria també a l´Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), que manté el tipus impositiu del 3,84% que es va fixar el 2014 A més a més, es manté per al 2016, tot i que inicialment era només per al 2014 i ja es va mantenir el 2015, la bonificació per reforma de façanes del 95%, i per reforma i rehabilitació d´immobles del 95% per al nucli antic i del 50% a la resta de la ciutat.

En l'Impost d´Activitat Econòmiques (IAE), que també tindria un increment zero segons la proposta, s'introdueix novament la bonificació per a aquelles empreses que tinguin un resultat negatiu a partir de 2016 i següents fins a un màxim de tres anys consecutius. La mesura seria efectiva a partir de 2017. Les bonificacions serien del 10% en els casos d´empreses amb dèficit del resultat d'explotació d'entre el 5-10% i del 20% per aquelles que el tinguin per sobre del 10%.

Pel que fa a altres impostos municipals, en el que grava l´increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (la plusvàlua) es manté l'exempció introduïda l´any passat per dació en pagament i per execucions hipotecàries i es manté igual també l'impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM), de circulació.

La taxa d´escombraries s´ajusta al preu del servei

En relació a les taxes, es mantenen amb un increment zero totes les taxes excepte la de recollida d´escombraries, que passa de 104,9 a 107,5 euros (per als carrers de categoria 1) i de 73,20 a 85,80 euros (per als carrers de categoria 2). Sala ha assegurat que l´increment es realitza amb l´objectiu d´"acostar els ingressos al cost del servei". En aquest sentit, cal fer front a l'increment del cànon d'abocament del 25,65% per al 2014 que ha establert l'Agència de Residus de Catalunya.

Sala ha explicat en roda de premsa que, per la taxa d´escombraries, hi haurà canvis en les categories de carrers, que suposarà que els carrers de categoria 2 passaran progressivament a carrers de categoria 1 en un termini de 3 anys (amb un increment del diferencial d´un terç cada any, començant el proper any 2016). El regidor ha explicat que "actualment hi ha 32.116 rebuts (88%) ja corresponen a categoria 1, i 4.358 rebuts (12%) a la categoria 2".

D´aquesta manera, durant els anys 2016, 2017 i 2018 s´aniran unificant de forma progressiva els criteris actuals de categories de carrers perquè ja l´any 2018 "hi hagi una sola categoria i un mateix rebut per a tothom, atès que el servei és el mateix a tots els carrers de la ciutat pel que fa a recursos, freqüències i tractament de residus".

Sala ha explicat que Manresa té una despesa "d´uns 5.300.000 euros per la recollida i tractament de residus" i ha avançat que els propers mesos s´ha de treballar, com altres municipis, per la possible instal·lació d´una "planta de triatge" que eviti que moltes deixalles recuperables hagin d´anar a l´abocador.

El regidor Sala ha tancat la seva intervenció recordant que, a banda d´aquestes propostes que es portaran al Ple de dijous que ve, queden pendents altres qüestions relacionades amb les ordenances fiscals com les taxes de subministrament d´aigua i clavegueram, que s´anunciaran abans d´acabar l´any; igual que les taxes i preus públics de centres d´ensenyament municipals (Escola d´Art, Conservatori Municipal i Escola de Música i la llar d´infants Bressolvent), que es proposaran com és habitual durant el primer trimestre de l´any vinent.