La cuina, els fogons i les receptes tradicionals són el nexe d'unió de les quatre associacions de cuineres que hi ha en aquests moments a Catalunya. Ahir a Manresa es van trobar per primera vegada a iniciativa de la del Bages per explorar la possibilitat de col·laborar, coordinar-se i treballar conjuntament. "Podem fer grans coses", va assegurar la responsable del grup al Bages, Dolors Gómez.

Hi van participar una setantena de persones de les associacions de cuineres de Sils, la primera que es va crear; la Solc, del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre; la de Sitges; i la del Bages, que va fer d'amfitriona. Totes estan formades per mestresses de casa amb inquietuds per a la gastronomia. No van faltar converses sobre el romesco, xató, bacallà, el porc ral o l'espigall, una col pròpia del Garraf.

De la trobada no en va sortir cap projecte concret de col·laboració. "Primer ens havíem de conèixer", i les sensacions són bones, va dir Gómez. A partir d'ara es mantindrà el contacte i ja s'ha convocat una segona trobada que amb tota probabilitat se celebrarà a Sitges.

La cuina, un patrimoni

Sí que es van posar d'acord que la gastronomia tradicional és un patrimoni que s'ha de conservar i a més a més transmetre, segons van manifestar en un col·loqui que hi va haver a la tarda a Món Sant Benet. "Hem de potenciar el nostre patrimoni, la nostra cuina. Hem d'unir les nostres forces", va dir Gómez durant a l'acte. També va insistir en que cal que la gent jove s'interessi per aquest món.

En aquest punt hi va estar d'acord el cuiner i membre de Fogons del Bages, Benvingut Aligué. Va opinar que "la gent jove no menja gaires coses i s'estan perdent gustos genuïns. El paladar s'educa a casa, no als restaurants", va sentenciar. Per això va lloar la tasca de les mestresses de casa que recuperen i transmeten receptes. "Com més bé sap menjar la gent, més interessant és la feina d'un restaurant", va opinar.