Amb el lema «Cremem les violències», el Consell Municipal de la Dona de Manresa va organitzar, dissabte a la tarda, a les escales de l'església de Crist Rei de Manresa, una encesa d'espelmes simbolica. Es tractava del darrer acte organitzat la setmana passada amb motiu de Dia Internacional contra la violència envers les dones.

Segons la Macroenquesta de Violència Contra la Dona de l´any 2105 realitzada pel Ministerio de Sanidad, Servicio Sociales e Igualdad, el 12´5% de les dones majors de 16 anys han patit violència física o sexual de les seves parelles. Si s´extrapola aquest percentatge al total de la població són 2´5 milions de dones.

L´ enquesta, però, detecta que tan sols el 28´6 % d´ aquestes dones demana ajut a la policia o als jutjats. Els motius principals per no denunciar són: no donar massa importància a la violència (44´6%), la por a les represàlies (26,56%), i la vergonya o el no voler que ningú ho sàpiga (21,08%).

Entre les dades preocupants que es desprenen de l´estudi destaquen que de les dones que sí ho han denunciat, el 27´5% van continuar la relació amb el seu agressor i que el 20´9% es van fer enrere i van retirar la denúncia.

Des de l´ any 2003 cap aquí, hi ha hagut més de 800 dones assassinades.

A Catalunya, durant el 2015 han estat 8 les dones mortes a mans de les seves parelles o exparelles de les quals cap havia posat denúncia prèvia. Segons fons del Departament d´Interior de la Generalitat, el nombre de denúncies interposades als Mossos d´Esquadra per violència masclista en l´àmbit de la parella durant els 9 primers mesos ha estat de 9.736, de les quals 671 a la Regió Central.