És dilluns, són les 11 del matí, i el fred humit denominació d'origen manresana cala els ossos i enrogeix el nas. Hi ha tanta gent que s'amuntega a les oficines de Fòrum (Foment de la Rehabilitació Urbana de Manresa) que molts opten per agafar el prosaic tiquet de paper verd -és idèntic als de les peixateries- i esperar, des de fora, que a la pantalleta de dins aparegui una xifra de color vermell com la que tenen impresa al paperet. Hi ha homes, dones i cotxets amb nadons abrigats fins al capdamunt. La gent roman en silenci i, malgrat les baixes temperatures, no se sent ni una queixa: la sensació és de resignació absoluta. Quan trec la càmera i em disposo a immortalitzar la cua que hi ha fora de l'edifici, molts s'aparten de l'objectiu. Quan faig preguntes, pocs s'avenen a contestar; i encara menys a donar noms i cognoms. La raó? Tenen por que, si surten al diari, potser no els ajudin a trobar un pis.

L'endemà, dimarts, la situació és contraposada. Són les 12 del migdia, i les persones que s'adrecen a Fòrum ho fan en comptagotes. Entro, agafo un tiquet i immediatament m'assec davant d'un treballador. M'explica amablement que l'afluència de gent va una mica a tongades: dilluns de 10 a 12 hi ha molta gent; i el flux baixa els dimarts. Les raons d'aquests fluxos no les saben, però expliquen que si un dia hi ha molta més gent que un altre hi té a veure els SMS que envia la Generalitat sobre les convocatòries d'ajuts al lloguer.

El dilluns següent torno a Fòrum. En aquesta ocasió hi torna a haver una gentada. Un grup de persones de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme del Bages (PAHC) acompanyen cinc persones que volen presentar sol·licituds per accedir als fons d'habitatge social que promou la Generalitat. Membres de la PAHC expliquen que "són persones amb limitacions d'idioma que necessiten un acompanyament".

300 famílies necessiten casa ara

Representants de la PAHC expliquen, a peu de carrer, que l’empresa Fòrum «és insuficient per abastir la necessitat d’habitatge real i urgent que hi ha ara a Manresa. No es tracta de buscar un pis a algú per d’aquí a un any; és urgent, per a gent que el necessita ara mateix». Calculen que a Manresa hi ha «més de 300 famílies amb necessitat urgent d’habitatge (que no en tenen, que viuen en infrahabitatges o són rellogats)», i que «no poden portar la sol·licitud d’habitatge i esperar que la Generalitat estudiï el seu cas i els doni la resposta al cap d’un temps. Mentrestant, què passa amb ells?», pregunten inquietantment.