El ple de febrer de Manresa aprovarà l´adequació de la normativa de les funeràries

L'actualització arriba després que Eternam denunciés restriccions que no s'ajusten a dret

09.02.2016 | 10:49

La capital del Bages serà una de les primeres ciutats de Catalunya a modificar la normativa de serveis funeraris, tal i com ja va anunciar aquest diari el 5 de gener.

El ple d'aquest febrer preveu aprovar l'adequació de l'ordenança de serveis funeraris a la legislació vigent que té en compte la directiva europea sobre la liberalització del servei. El regidor responsable del cementiri, Joan Calmet, ha explicat que, fins ara, només podien oferir serveis funeraris les empreses amb seu a Manresa i un tanatori a la ciutat.

Ara, amb l'ordenança modificada, qualsevol funerària de l'Estat podrà oferir aquest servei. El decret català d'aplicació de la normativa europea sobre la liberalització dels serveis data del 2010, però fins ara cap gran ciutat del país ha fet aquest pas. El regidor responsable del cementiri a l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, ha explicat que la ciutat ha fet aquest pas seguint la demanda d'algunes empreses del sector.

En concret, l'associació Eternam Serveis Funeraris (Esfune), que havia advertit l'Ajuntament que la normativa en vigència preveia restriccions que no s'ajustaven a dret. Segons ha explicat, el representant d'aquesta empresa va presentar a l'Ajuntament un estudi d'impacte econòmic en què afirmava que, amb una liberalització real del servei, els ciutadans s'haurien estalviat 7,3MEUR durant els últims quatre anys i mig.

Segons Calmet, aquest canvi de l'ordenança municipal "no vol fer altra cosa que adaptar-nos a les exigències de la Unió Europea" i ha afegit que, a nivell teòric, "permetrà que els serveis funeraris estiguin oberts a totes les empreses i que això acabi repercutint en benefici dels ciutadans amb un menor cost dels serveis".

L'actualització de l'ordenança es farà amb l'aplicació de dos canvis substancials. D'una banda, qualsevol empresa amb llicència de serveis funeraris concedida per un altre Ajuntament podrà operar a Manresa. Fins ara, només ho podien fer les companyies que havien obtingut llicència a la mateixa ciutat i que hi tenien tanatori. Per tant, l'altra modificació important és que la nova normativa elimina l'obligatorietat de disposar al municipi de tanatori o de sales de vetlla.

D'aquesta manera, la possibilitat d'utilitzar algun dels tres tanatoris que actualment hi ha a la ciutat dependrà, exclusivament, dels pactes que estableixin les empreses. Manresa és la ciutat catalana amb més empreses funeràries en funcionament, un total de tres. Calmet ha explicat que la nova ordenança s'ha explicat a totes tres i que l'entomen "amb certa tranquil·litat".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Comença la segona fase de les obres a l´antic Col·legi de Sant Ignasi de Manresa

Comença la segona fase de les obres a l´antic Col·legi de Sant Ignasi de Manresa

La nova actuació consisteix en la rehabilitació de les façanes interiors del claustre. Avui s'ha...

L´estalvi energètic guanya adeptes, malgrat la fama de car que té tot el que és ecològic

L´estalvi energètic guanya adeptes, malgrat la fama de car que té tot el que és ecològic

Empreses dedicades a l'aïllament de les cases s'afegeixen al boom de la biomassa a l'Ecoviure

Interès pels testimonis d´activisme mediambiental

Interès pels testimonis d´activisme mediambiental

L'activitat s'incloïa en la fira i en la Manresa Solidària

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema