El procés dels pressupostos participatius 2016 impulsat per la regidoria de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Manresa ha entrat avui en la fase definitiva amb l'acte de presentació d'una exposició informativa amb els vint projectes finalistes que podran ser votats pels ciutadans en aquesta edició.

Des d'aquest dimarts i fins al 12 d'abril, a la Sala d'Exposicions de la Plana de l´Om, els ciutadans ja poden veure una mostra amb les propostes que han complert tots els requisits tècnics exigits. L'exposició ha estat presentada per la primera tinent d´alcalde i regidora de Participació Ciutadana, Mireia Estefanell, qui ha donat a conèixer quin són els projectes seleccionats així com el calendari previst d´aquesta edició dels pressupostos participatius que finalitzarà el proper 25 d´abril.

Mireia Estefanell ha manifestat que la mostra dels 20 projectes finalistes té l´objectiu de facilitar que els ciutadans coneguin de primera mà els detalls de cada proposta. Posteriorment, cadascuna de les entitats els presentaran de forma pública en un acte que se celebrarà al teatre Conservatori el dia 13 d´abril, a dos quarts de 8 del vespre, on també hi haurà els plafons informatius. Dissabte 16 i diumenge 17 d´abril, s´exposaran els projectes a la plaça Sant Domènec; i del 18 al 22 d´abril l´exposició es podrà veure al vestíbul de l´Ajuntament.

La regidora ha explicat que dels 26 projectes presentats inicialment, han estat 20 els que han passat el darrer tall i que es posaran a disposició de la ciutadania. També ha afegit que els projectes es poden dividir en sis blocs diferents: actuacions urbanístiques, esportius, mobilitat, medi ambient, cultura i socials.

Estefanell ha qualificat els projectes de «ben treballats i ajustats als pressupostos» i ha valorat de forma positiva «l´esforç fet per tothom per facilitar tota la informació dels projectes i perquè els ciutadans, ja sigui de forma presencial o través de les noves tecnologies, puguin votar per les propostes que considerin més necessàries».

Projectes finalistes

Càritas Arxiprestal. Rehabilitació de la casa de Costafreda. AV Font dels Capellans. "3,2,1,... posa´t a punt".

AV Sagrada Família. Restauració de la Plaça Pare Oriol. AV Xup. Adequació camí de la Riera de Rajadell (2a fase). AV Cal Gravat. Creació d´una rotonda. Col.legi d´arquitectes. Edició del llibre Atlas urbanístic de Manresa. CR TEA. Senyalitzant i comprenent (pictogrames). Manresa Rugby Club. Circuit d´activitat física i salut al Congost. Cine Club. Un conservatori de cine. AV Ctra. Santpedor. Horts comunitaris del Camí Vell a Manresa. Meandre. Recuperació del cobert de les tines i accés sud-est de la Torre Lluvià. Club Volei6 Manresa. Instal·lacions per a esports de platja a la ciutat de Manresa. Centre d´estudis del Bages. Restauració del monument a Josep Anselm Clavé. L´Era. Passera sobre el Cardener a Can Poc Oli.

AVV Escodines. Berenar social i casal infantil d´estiu de les Escodines. UBIC. Il·luminació del centre de la ciutat. Ass comerciants Sobrerroca, Pl. Major. Millora de la infraestructura per les activitats de Nadal a l´entorn del Centre Històric. Associació de Familiars de malalts d'Alzheimer. «Iaia, m´expliques un conte?».

CR TEA Espai multisensorial. Centre d´Esports Manresa. Adequació i modernització d´espais existents.

Dies, llocs i horaris de les exposicions del projectes

L´exposició física dels plafons informatius es podrà visitar ala Saladela Plana de l´Om des d´avui, 29 de març, i fins al dimarts 12 d´abril. L´horari de visita serà de dimarts a diumenge, de 18 a 21 h.

El dimecres 13 d´abril, la mostra s´exposarà al vestíbul del Teatre Conservatori, de19.30 a 21 h. El dissabte 16 d´abril, a la plaça Sant Domènec, d´11 a 13.30h i de17 a20 h, i el diumenge 17 d´abril, a la plaça Sant Domènec, d´11 a 13.30 h.

Finalment, del dilluns 18 al divendres 22 d´abril, la mostra serà al vestíbul de l´Ajuntament . De dilluns a dijous de 9 a18 h i divendres de 9 a15 h.

Així mateix, els ciutadans poden veure l´exposició de forma virtual al web municipal a partir d´avui i fins al diumenge 24 d´abril.

La votació, a partir del 13 d´abril

A partir de la presentació pública de les propostes s´iniciarà la votació per part dels ciutadans. Ho podran fer el mateix 13 d´abril al Teatre Conservatori; a l´Oficina d´Atenció Ciutadana (OAC) del 14 al 22 d´abril; o bé on line a través del web municipal i el mòbil (APP ViuManresa) de l´13 al 24 d´abril. Podran votar totes les persones empadronades a Manresa, de 16 o més. Caldrà votar 4 projectes.

El procés finalitzarà el dia 25 d´abril, amb una sessió oberta a la ciutadania, les entitats i premsa, en la qual s´informarà dels resultats de la votacions i dels projectes seleccionats.

Increment de la partida pressupostària

Aquest any hi ha un pressupost de 200.000 euros -el doble que l´any passat- a disposició dels projectes de les entitats. Els projectes aprovats hauran de tenir un cost màxim de 50.000 euros cada un i podran ser destinats a millorar l´espai públic, l´urbanisme, els equipaments de la ciutat, o adreçats a finançar activitats o serveis a les persones.

Els procés de pressupostos participatius incorpora aquest any també 120.000 euros en inversions territorials dels Districtes -30.000 per cada un-.