La Sindicatura de Comptes aconsella a l'Ajuntament de Manresa millorar els controls

Un estudi de l'exercici del 2013 fa notar que el consistori tenia 34 factures sense assignació pressupostària per valor de 278.000 euros

09.06.2016 | 18:26

La Sindicatura de Comptes de Catalunya ha recomanat a l'Ajuntament de Manresa que millori els seus controls interns relatius a despeses executades sense crèdit pressupostari. Això són les despeses que pels motius que sigui no tenen una assignació pressupostària. La normativa no ho permet, tot i que hi ha mecanismes que ho contemplen. El mateix consell l'ha donat a una trentena més de municipis catalans sobre els quals l'esmentada Sindicatura de Comptes ha fet un informe en base a l'exercici del 2013.

L'estudi que s'ha fet públic recentment és una iniciativa conjunta del Tribunal de Comptes estatal i la Sindicatura de Comptes per tenir un panorama conjunt d'aquest tipus de despeses a nivell local a tot l´estat. Per això s´han fet 12 estudis arreu. En el cas de Catalunya s'ha dut a terme a 35 municipis de més de 5.000 habitants, entre els quals Manresa. També hi ha Barcelona, Badalona. Lleida, Tarragona, Mataró, Reus, Sitges o Vilanova i la Geltrú, per citar-ne alguns.

L'informe detalla que a 31 de desembre del 2013 Manresa tenia 34 factures no imputades al pressupost per valor de 278.000 euros.

La Sindicatura de Comptes també va verificar les quantitats pendents d´aplicar al pressupost en concepte de sentències judicials motivades, bàsicament, per litigis urbanístics. En el cas de Manresa les sentències no eren fermes i pujaven a 13 milions. Segons els comptes de la Sindicatura, però, l´import és de 16 milions, amb la qual cosa hi ha un decalatge de gairebé 3,5 milions i «l´Ajuntament no ha aclarit el motiu de la diferència». Fa notar, també, que el consistori no va fer cap provisió, igual que la majoria d´ajuntaments analitzats, per fer front a la possible execució de les sentències.

Diu, així mateix, que Manresa està entre els municipis que no fiscalitzen totes les fases de la despesa, això és autorització, disposició, obligació, ordenament de pagament i pagament, i la gran majoria de municipis han contestat que no fan control financer. Manresa el porta a terme a les seves societats municipals.

Per tot això la Sindicatura recomana elaborar i aprovar manuals de procediment i organització, fixar dates raonables per tancar la liquidació i reforçar els recursos humans per a aquestes tasques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Comença la segona fase de les obres a l´antic Col·legi de Sant Ignasi de Manresa

Comença la segona fase de les obres a l´antic Col·legi de Sant Ignasi de Manresa

La nova actuació consisteix en la rehabilitació de les façanes interiors del claustre. Avui s'ha...

L´estalvi energètic guanya adeptes, malgrat la fama de car que té tot el que és ecològic

L´estalvi energètic guanya adeptes, malgrat la fama de car que té tot el que és ecològic

Empreses dedicades a l'aïllament de les cases s'afegeixen al boom de la biomassa a l'Ecoviure

Interès pels testimonis d´activisme mediambiental

Interès pels testimonis d´activisme mediambiental

L'activitat s'incloïa en la fira i en la Manresa Solidària

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema