A primera vista, ningú s'atreviria a banyar-se a la riera de Rajadell en el seu pas pel barri del Xup. L'aigua és d'un color marró més o menys intens depenent del tram i, a part, en alguns punts hi ha males olors perquè l'aigua està estancada. Però més enllà dels sentits, biòlegs del Parc de la Sèquia van constatar ahir la mala qualitat de les aigües de la riera en el seu pas pel barri.

L'anàlisi biològica i química de la riera de Rajadell es va fer en el marc d'un matí dedicat a la neteja i preservació de l'entorn natural, en què una vintena de veïns del Xup van participar en una recollida d'escombraries a la llera. Una activitat promoguda per Xup Riera Viva, un projecte que aglutina entitats i institucions, i que té com a finalitat ressaltar la importància de la riera de Rajadell i la necessitat de cuidar aquest entorn.

Els nens van ser els que es van mostrar més entusiasmats a l'hora d'ajudar les dues expertes en medi ambient, i van poder comprovar que els veïns de l'entorn i els agricultors que hi tenen camps a la vora s'han d'esforçar per mantenir neta la riera. "Hem pogut veure que les aigües estan en males condicions. Té poc oxigen dissolt i una gran quantitat de calç. No hi ha vida en aquestes aigües, perquè és impossible n'hi hagi", van explicar la biòloga Anna Closes i l'ambientòloga Clara Aguilera després de les anàlisis químiques. A part, a prop de les aigües hi viuen invertebrats com larves de mosquit i sabaters, que indiquen una mala qualitat mediambiental de l'entorn natural.

Va costar agafar mostres d'aigua, perquè n'hi ha poca d'acumulada en el tram de la riera que va des del Suanya fins ben bé al barri manresà del Xup. A la pujada de temperatura se li ha d'afegir l'extracció que en fan els agricultors que tenen un hort als entorns.

Els vint veïns que van participar prèviament a la recollida d'escombraries van aconseguir omplir fins a una quinzena de bosses de brossa de la quantitat de porqueria acumulada a la llera de la riera. A part, s'hi van trobar un sofà, mobles, plàstics, llaunes i recipients de gasolina. "És el tercer cop que fem aquesta recollida i, de mica en mica, anem conscienciant la gent de la importància de la riera", va explicar la tècnica comunitària, Rosa Garcia.