Biòlegs del Parc de la Sèquia constaten la mala qualitat de les aigües de la riera de Rajadell

Veïns del Xup omplen fins a 15 bosses de brossa a la llera i s'hi troben un sofà i mobles

12.06.2016 | 08:22
El grup de veïns que van participar en la neteja de l´entorn natural
El grup de veïns que van participar en la neteja de l´entorn natural

A primera vista, ningú s'atreviria a banyar-se a la riera de Rajadell en el seu pas pel barri del Xup. L'aigua és d'un color marró més o menys intens depenent del tram i, a part, en alguns punts hi ha males olors perquè l'aigua està estancada. Però més enllà dels sentits, biòlegs del Parc de la Sèquia van constatar ahir la mala qualitat de les aigües de la riera en el seu pas pel barri.

L'anàlisi biològica i química de la riera de Rajadell es va fer en el marc d'un matí dedicat a la neteja i preservació de l'entorn natural, en què una vintena de veïns del Xup van participar en una recollida d'escombraries a la llera. Una activitat promoguda per Xup Riera Viva, un projecte que aglutina entitats i institucions, i que té com a finalitat ressaltar la importància de la riera de Rajadell i la necessitat de cuidar aquest entorn.

Els nens van ser els que es van mostrar més entusiasmats a l'hora d'ajudar les dues expertes en medi ambient, i van poder comprovar que els veïns de l'entorn i els agricultors que hi tenen camps a la vora s'han d'esforçar per mantenir neta la riera. "Hem pogut veure que les aigües estan en males condicions. Té poc oxigen dissolt i una gran quantitat de calç. No hi ha vida en aquestes aigües, perquè és impossible n'hi hagi", van explicar la biòloga Anna Closes i l'ambientòloga Clara Aguilera després de les anàlisis químiques. A part, a prop de les aigües hi viuen invertebrats com larves de mosquit i sabaters, que indiquen una mala qualitat mediambiental de l'entorn natural.

Va costar agafar mostres d'aigua, perquè n'hi ha poca d'acumulada en el tram de la riera que va des del Suanya fins ben bé al barri manresà del Xup. A la pujada de temperatura se li ha d'afegir l'extracció que en fan els agricultors que tenen un hort als entorns.

Els vint veïns que van participar prèviament a la recollida d'escombraries van aconseguir omplir fins a una quinzena de bosses de brossa de la quantitat de porqueria acumulada a la llera de la riera. A part, s'hi van trobar un sofà, mobles, plàstics, llaunes i recipients de gasolina. "És el tercer cop que fem aquesta recollida i, de mica en mica, anem conscienciant la gent de la importància de la riera", va explicar la tècnica comunitària, Rosa Garcia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Cara a cara de sor Lucia Caram i Natza Farré sobre el feminisme

La monja i la periodista conversaran dimarts vinent a la tarda a l'auditori de la Plana de l'Om de...

L´estanteria adaptable que porta segell manresà s´internacionalitza

L´estanteria adaptable que porta segell manresà s´internacionalitza

El producte l'han dissenyat un grup d'estudiants entre els quals hi ha una manresana

El potent projecte turístic de l´Oller del Mas fa un pas més

La modificació afecta 152 hectàrees en terme de Manresa classificades de sòl no urbanitzable.

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema