Bany d'autoestima, ahir al migdia, de la Policia Local de Manresa en la celebració institucional del seu segle i mig de vida. El conseller d'Interior, Jordi Jané, que va presidir l'acte, va posar en relleu que a Catalunya només hi ha set policies locals amb 150 anys. Alhora, va destacar que la de Manresa és una de les tres nascudes en una ciutat que no era capital de província.

Un dels moments més emotius el va protagonitzar la formació del cos policial a la plaça de Sant Domènec, amb Jané passant revista acompanyat per l'alcalde Valentí Junyent i Jordi Mora, cap de la Policia Local. També hi havia vehicles del cos policial que, quan va trencar la formació, va rebre l'aplaudiment d'una setantena de persones que van presenciar l'acte. En acabar, hi va haver felicitacions i salutacions i una foto de grup a les escales de la plaça dels agents, les autoritats i representants d'altres cossos de seguretat.

Al matí, Jané va visitar l'Ajuntament, on va signar el Llibre d'Honor, i l'exposició dels 150 anys de la Policia Local a l'Espai La Plana. Al migdia, després de l'acte a Sant Domènec, es van fer els parlaments i homenatges a la Sala Gran del Kursaal, que no es va omplir del tot. Va obrir la cerimònia un vídeo dels 150 anys amb uns interessants testimonis i apunts històrics, com que el 1866 només hi havia quatre guàrdies (ara son cap al centenar d'agents) per a 16.000 habitants, que les primeres motos es van comprar el 1955 i que les dones es va incorporar al cos el 1981.

Agraïment i orgull

Mora, primer de parlar, va fer una intervenció marcada per l'agraïment i el desig final de "continuar donant servei a la ciutat perquè se senti orgullosa de nosaltres". Olga Sánchez, regidora de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, es va declarar "orgullosa" de la policia municipal i va recordar els agents Edouard Guillem Trapero, mort en acte de servei, i Germán-Jesús Fernández Basanta, que va morir en un accident de trànsit, a qui també es va referir Junyent. Abans de la seva intervenció, es va fer el lliurament de medalles acreditatives a 41 agents amb 20 anys de servei a les espatlles i a 17 amb 30, i la concessió a Manuel Delfín Hidalgo, cap de la Comissaria Nacional de Policia de Manresa, d'"una distinció per excel·lir en la seva trajectòria professional a la nostra ciutat amb professionalitat, excepcional bonhomia, exemplar col·laboració i total complicitat envers el cos de la Policia Local".

L'alcalde de Manresa va incidir en el canvi fet per la Policia Local en aquest segle i mig de vida; de gestionar el trànsit a la rotondeta que hi havia a la plaça de Crist Rei, a fer-ho en una societat que, en general, té "uns cànons de respecte a l'autoritat i a l'ordre molt diferents". Va confessar que s'havia emocionat quan la ciutadania reunida a Sant Domènec va aplaudir els agents i va posar de relleu que "la història de la Policia Local és la història de la nostra ciutat".

El conseller Jané va reclamar "trencar la connotació negativa de la paraula policia" que, hi va afegir, s'ha de llegir com un sinònim de "servei públic, de seguretat, d'ordre; quan cal, de fer un ús legítim de la força" i, sobretot, "d'una vocació noble de servei".

Va felicitar la policia de Manresa per saber-se adaptar als canvis i per la disminució de delictes a la ciutat el darrer any el 8,68% (de 3.803 a 3.473) i per tenir menys delictes de robatori per força a domicili (un 9,68% menys), mentre que a Catalunya han augmentat el 10%, va dir. Es va acomiadar parlant de la nova Llei de Policia de Catalunya (vegeu el text de sota).