A partir del 6 d'octubre la FUB tindrà entre els seus estudiants vint usuaris d'Ampans. És la primera vegada a l'Estat que persones amb discapacitat intel·lectual tenen un programa fet a mida a la universitat. La iniciativa, presentada ahir, és possible gràcies a la suma de forces de la FUB, on aniran aquests estudiants, i Ampans, i Catalunya Caixa i BBVA, del Grup BBVA, que els bequen.

De moment, el curs vinent es farà la primera edició del programa, batejat com Universi+. Ahir, els seus responsables van signar l'acord que el fa possible i van anunciar la voluntat que no només sigui per a un curs. Laia Cladellas, coordinadora d'Universi+ per la FUB (per Ampans hi ha Cristina Llohis), va explicar que en aquesta primera edició els usuaris seleccionats són d'Ampans però que en les properes no serà una condició sine qua non. Són persones amb una discapacitat inferior al 65% i amb una mínima comprensió del llenguatge oral i escrit. A final de curs rebran un certificat.

"Ens ho copiaran"

En la presentació, ahir, a la sala d'actes de la FUB, Valentí Martínez, el seu director general, es va declarar "convençut que ens ho copiaran". Es va congratular que és un programa "totalment pioner" i del que representa per a la FUB: "donar respostes" a les necessitats de la societat, i va dir que el que busca, "el quidde la qüestió", és "formar persones amb altres capacitats". Va remarcar que les tres institucions que l'impulsen "tenim una orientació d'àmbit social i territorial". Xavier Queralt, conseller delegat de Catalunya Caixa, va insistir en el "compromís social i territorial" que tenia Caixa Manresa i que vol mantenir el Grup BBVA. Ell va posar l'accent en el fet que Universi+ el que fa és permetre "l'accés a la normalitat" de les persones al qual s'adreça.

Sebastià Catllà, president d'Ampans des de fa molt poc, es va mostrar especialment satisfet de la iniciativa. La va definir com "un projecte d'oportunitats que il·lusiona i fa creure en les persones". Va posar en relleu que "conèixer, saber, tenir curiositat, buscar el perquè de les coses o per què són d'una manera i no d'una altra forma part del progrés i ningú no n'ha de quedar exclòs". La tasca d'Ampans va dir que és aconseguir que això no succeeixi. Va felicitar la FUB per "obrir la universitat a totes les persones fent-la inclusiva, accessible i acollidora. És un orgull per als manresans, bagencs i per a la Catalunya Central tenir una universitat com aquesta".

Es va adreçar als professionals que faran el curs assegurant-los que "vosaltres aprendreu, també, dels vostres alumnes". Com a exemple, va parlar de l'èxit dels programes d'enclavament de persones discapacitades a les empreses, inclosa la seva. El 2004 n'hi van començar anant quatre amb un monitor. Ara hi ha "vuit o nou persones" amb contracte fix.