Els problemes per l'abús del telèfon mòbil, el televisor, els videojocs i les xarxes socials van a l'alça, i la Fundació Althaia de Manresa ha editat una guia per donar orientacions a pares, mares i professionals dels àmbits educatius i sociosanitaris a l'hora de detectar possibles conductes addictives d'infants i adolescents.

També dóna eines per identificar el cyberbulling, entès com l'ús d'Internet o altres tecnologies de forma reiterada per enviar continguts o imatges dirigides a molestar o ferir una altra persona.

El contingut de la guia ha estat elaborat per Dominica Díez, psicòloga de la Unitat de Joc Patològic i Altres Addiccions no Tòxiques, i d'Ester Duarri, educadora del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia.

La guia inclou consells i recomanacions per fer un bon ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).

No per a menors de 2 anys

És molt important que els pares i mares sàpiguen que el cervell d'un nen petit és immadur i no està preparat per la quantitat d'informació que pot rebre de les pantalles ni en àmbit cognitiu ni visual.

Se sap que l'agudesa visual del nen entre els 3 i 4 anys d'edat encara és del 50%, i fins als 12 anys l'ésser humà no hi veu perfectament en 3D. Segons dades de la Facultat d'Òptica de la UPC i de la Facultat d'Optometria de Terrassa, en general, els nens s'exposen a un excés d'hores de pantalles, ja que el seu sistema visual està encara en procés de maduració.

Hi ha estudis que desaconsellen que els menors de 2 anys s'exposin a les pantalles una mitjana d'una hora diària, perquè poden patir retard en l'adquisició de vocabulari en comparació amb els nens menys exposats.

Una altra problemàtica detectada és que, al cap de 7 anys, aquests infants presenten el 10% més de problemes d'hiperactivitat que els no exposats.