Les zones de les Bases de Manresa i Els Ametllers (al barri de la Mion) són les preferides pels estudiants universitaris a l'hora de buscar pis de lloguer a la capital del Bages. La majoria vol un habitatge moblat i proper al campus. Immobiliàries consultades per aquest diari apunten que la demanda en aquest sector de la ciutat ha augmentat. Ho ha fet tant per l'arribada de nous inquilins com per la d'alumnes de la UManresa-FUB i de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM-UPC). Una dada: a la FUB, el curs passat hi havia més de de 259 alumnes provinents de fora de Catalunya. Una xifra que creix cada curs que passa.

Mentre que al sector de les Bases hi vol anar tothom, en el cas del Centre Històric la situació és molt diferent. "Els estudiants no es plantegen anar al nucli antic perquè els pisos són més vells i les condicions són pitjors. En tot cas, per a ells, és l'últim recurs", explica Elisa Claret, de La Bolsa de la Vivenda. David Gamisans, de Finques Vilatorrada, corrobora que "les Bases són la zona més demanada ara mateix. Més que el centre". Tot i que no vulguin anar al Centre Històric, la manca d'habitatges per llogar fa que alguns estudiants s'hagin vist obligats a buscar en altres sectors de la ciutat. "Han anat a zones com el Passeig i la plaça de Catalunya, que els queda més lluny", diu Claret.

Sita Salido, responsable de la immobiliària Inllobsa, explica que "la majoria d'alumnes arriba a Manresa sense conèixer la ciutat i, per tant, busca llocs propers a la universitat per instal·lar-se". Afegeix que, de cara al curs que ha d'arrencar el mes vinent, "no ha estat fàcil donar-los resposta a tots", en referència a la nombrosa quantitat d'estudiants que han sol·licitat un pis de lloguer. Claret informa que "l'època per buscar pisos per als alumnes és des del juliol fins ara".

El temps i el preu

Lluís Alonso, alumne de Fisioteràpia a la UManresa-FUB, que és un dels estudiants que n'han hagut de buscar, argumenta que cal tenir molt en compte el moment de començar-ho a fer: "depèn de quan ho fas, ja estan tots ocupats". A més més, Alonso es queixa que "el problema és que, com més proper a la universitat, més car és el pis".

Els alumnes tenen l'opció d'allotjar-se a la residència universitària que funciona al campus de Manresa des del curs 2011-2012. Aquest diari no ha pogut contactar-hi per conèixer de primera mà l'ocupació prevista de cara al proper curs. Malgrat això, a la seva pàgina web hi consta des del 22 de juliol passat que havien hagut de penjar el cartell de complet. Sobre aquesta opció, estudiants del campus universitari de Manresa han apuntat que l'elevat preu de la residència complica passar-hi un any sencer. Per això opten pel lloguer.