Nervis entre els nous alumnes i somriures d'orgull entre els pares. Així va transcórrer ahir al lliurament de beques del programa UniversiMÉS que permetrà a 21 discapacitats intel·lectuals entrar a estudiar a la universitat. Es va dur a terme a la Fundació Universitària, on estudiaran en un curs fet a mida que tindrà tres blocs: comprendre el món, economia i expressió artística.

"Mai no ens hauríem imaginat poder entrar a la universitat com a estudiants", va dir en nom de tots Jordi Preñanosa. La frase resumeix la transcendència que té per a aquest col·lectiu entrar a formar part de la comunitat universitària. A Manresa serà possible.

La iniciativa d'obrir la universitat a persones amb discapacitat intel·lectual és pionera a l'estat espanyol. El programa l'han impulsat la mateixa FUB, Ampans i el grup BBVA-Catalunya Caixa. El curs en si començarà dijous vinent, i el juliol passat els nous estudiants ja van tenir un primer contacte amb els professors.

Lliurament de beques

Ahir es van lliurar les beques del curs. La cita va ser a primera hora de la tarda a la sala d'actes de la FUB2. Abans de començar, una de les ideòlogues del projecte i responsable de comunicació de la FUB, Àngels Fusté, parlava amb els futurs estudiants, asseguts a les primeres files: "us cridarem de tres en tres", els deia, mentre la sala s'omplia de familiars.

A continuació el director general de la FUB, Valentí Martínez, va donar la paraula al director territorial del BBVA, Xavier Linares, que és qui hi posa els diners. Linares va assegurar que es tracta d'un programa "tremendament potent", i va afirmar que el grup BBVA-Catalunya Caixa "ens sentim hereus de Caixa Manresa". Per això "volem ser molt a prop vostre", va dir.

A continuació, el president d'Ampans, Sebastià Catllà, va opinar que ningú no ha de quedar exclòs del progrés, i que la universitat a més a més d'oferir formació també suposa un creixement personal i la possibilitat d'accedir a aquest progrés. Va tenir un pensament per les famílies, que viuen aquest moment amb expectació, i per als professors de curs. A ells els hi va dir: "no us deixaran indiferents. També aprendreu. Són un exemple de coratge i sacrifici".

En nom dels professors, Marta Tiñena va entomar el repte de formar els nous estudiants "amb el nivell i el rigor acadèmic que suposa ser a la universitat", però també a aprendre. "Serà una gran experiència i enriquiment personal". Va afirmar que l'objectiu del curs és ampliar els coneixements dels nous estudiants, que tinguin esperit crític i que experimentin un creixement personal pel fet de ser a la universitat i conviure amb altres estudiants".

Entendre el món

Després va ser el torn de Jordi Preñanosa. "Esperem entendre més bé com funciona el món i conèixer gent nova", va afirmar.

Finalment va intervenir Valentí Martínez, que va dir que el programa UniversiMÉS "respon a la manera de ser, fer i entendre d'aquesta institució universitària", la FUB. Va assegurar que la universitat no ha de ser uns institució tancada, endogàmica i ni tan sols exclusivament acadèmica i teòrica, sinó que s'ha d'obrir a la societat i a col·laboracions com, en aquest cas, amb Ampans o el grup BBVA perquè "sumem".

En darrer terme va explicar que s'ha fet un programa a mida per als nous estudiants "amb ganes d'aprendre, de superar-se, disposats a gaudir de l'art i de la cultura, a saber com funciona l'economia i voler comprendre millor el món en el qual vivim. Benvinguts a la universitat", va reblar.

El programa el coordinen Laia Cladellas, per la FUB, i Cristina Llohis, per Ampans. Està pensat per a persones amb una discapacitat inferior al 65 % i amb una mínima comprensió del llenguatge oral i escrit.