El curs 2017-2018, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) podrà oferir un nou grau en Medicina. Ahir, el Consell Interuniversitari de Catalunya va donar llum verd a la federació universitària per tal que iniciï les passes per obtenir el grau. Tot i ser una feina més de tràmit que la superada ahir, igualment s'ha de fer i aprovar.

La nova facultat de Medicina (la vuitena de Catalunya i la segona de privada) s'ubicarà al campus de Ciències de la Salut i Benestar de la UVic i tindrà una unitat docent al campus UManresa, que la federació universitària no va aclarir ahir què suposarà. Recordem que la UVic-UCC és el resultat de la federació entre la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages (FUB). Quant al Consell Interuniversitari de Catalunya, és l'òrgan de coordinació del sistema universitari català i de consulta i assessorament del Govern de la Generalitat en matèria d'universitats. En una reunió celebrada ahir, aquest consell va acordar donar llum verd de manera que es puguin iniciar els tràmits per incloure el nou grau en Medicina de la UVic-UCC en la programació acadèmica universitària del curs 2017-2018.

Els esmentats tràmits es portaran a terme durant aquest curs amb la voluntat que la primera promoció d'alumnes comenci les classes a partir del setembre.

Un camí de cinc anys

Cinc anys després de posar damunt la taula la idea d'oferir els estudis de Medicina, i una vegada validat aquest projecte pel sistema universitari català i la Generalitat, que és el que representa obtenir el vistiplau del Consell Interuniversitari de Catalunya, el proper pas serà aconseguir que l'AQU (Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya) validi el pla d'estudis i, després, negociar amb Madrid el numerus clausus, és a dir, quants alumnes podran estudiar Medicina el proper curs, cosa que no passa amb altres estudis però sí amb aquests. Aquests numerus clausus o determinats són els que serviran per saber si al primer curs del nou grau de Medicina de la UVic-UCC hi haurà 90 alumnes o una altra quantitat. Tot i que la situació de provisionalitat del govern estatal podria no posar les coses fàcils a aquest darrer pas, com que la previsió inicial ja és que es deixi la seva decisió per a l'any vinent, se suposa que aleshores ja hi haurà el nou govern.