La proposta de fer possible una ciutat de 95.000 habitants que uneixi en una àrea administrativa única Manresa, Sant Joan de Vilatorrada i Sant Fruitós de Bages -feta pública ahir per la plataforma que agrupa una cinquantena d'entitats per aconseguir la rebaixa de l'Impost de Béns Immobles a la capital del Bages- ja ha rebut la primera galleda d'aigua freda.

Josep Maria Sala, regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Manresa, a preguntes d'aquest diari, va reconèixer que la idea "seria bona per a algunes coses", però va advertir que cal partir de la base que "una cosa són les voluntats i una altra les realitats".

En primer terme perquè, segons va dir, la llei marca les actuacions que són possibles i les que no i en un propòsit com el que indica la plataforma de l'IBI "si la llei no avança tens el conflicte garantit".

Com a exemple va posar les dificultats per fer funcionar administrativament no ja tres municipis diferents, sinó un únic polígon.

Sala va dir, referint-se tant a la proposta de bastir un ens administratiu metropolità com a la petició de rebaixar el 5% la recaptació per IBI, que "demanar és gratis" però el govern té la responsabilitat d'oferir serveis als ciutadans i "això no es fa amb idees sinó amb realitats".

Les declaracions de Sala arribaven hores després que la plataforma d'entitats per a la rebaixa de l'IBI hagués posat sobre la taula la proposta de crear un ens administratiu local que englobi els municipis de Manresa, Sant Fruitós de Bages i Sant Joan de Vilatorrada.

En la roda de premsa convocada per reiterar la demanda d'una rebaixa fiscal de l'Impost de Béns Immobles (IBI), el front d'entitats va assegurar que calia "començar a treballar en noves idees per incrementar els ingressos municipals". Es tractaria de fer un pas més davant el que consideren que és una posició tancada de l'Ajuntament de Manresa a l'hora d'aconseguir una fiscalitat més justa.

50 entitats

La plataforma d'entitats per a la rebaixa de l'IBI és una agrupació integrada per una cinquantena d'entitats que inclou des de sindicats i associacions de veïns fins a agrupacions empresarials, col·legis professionals i altres organitzacions associatives de la ciutat.

En paraules d'Enric Massana, president de la delegació Bages Berguedà del Col·legi d'Arquitectes, es tractaria de plantejar de forma embrionària el debat "d'eliminar la cotilla dels termes municipals de línies medievals que no porten enlloc perquè ni les infraestructures ni l'activitat econòmica ni la mobilitat tenen a veure amb aquelles antigues separacions". Per contra va fer una crida a imaginar "una àrea urbana administrativa metropolitana. Estaríem parlant d'una ciutat d'uns 95.000 habitants".

Massana va recordar "els ensurts que hem viscut recentment quan Manresa ha baixat dels 75.000 habitants i que ens ha fet perdre milions d'euros". Va afegir que "Manresa es troba en un moment crític en què ni creix ni decreix. Està en un moment d'estancament i aquesta proposta que posem sobre la taula no té a veure amb el fet que els municipis perdin la seva estricta personalitat, pot haver-hi districtes i això es pot gestionar de mil maneres, però intentem gestionar-ho com una àrea administrativa única".

El president de la delegació Bages Berguedà del Col·legi d'Arquitectes va afirmar que una ciutat de 95.000 habitants tindria una força més gran i funcional que permetria empènyer la capitalitat de la vegueria de la Catalunya Central.