A principi de l'any vinent es començarà a comercialitzar un aparell mèdic ideat per la Fundació Althaia i la Universitat Politècnica a Manresa. Mesura la força del sòl pelvià en dones amb incontinència urinària. És únic amb aquesta finalitat. També quant a precisió i la facilitat per utilitzar-lo. L'empresa basca Bexen Medical, de la Cooperativa Mondragon, va comprar la patent de l'aparell, registrada per la Fundació Althaia i la Politècnica de Manresa. És la primera patent d'Althaia.

Per arribar a la seva comercialització han hagut de passar anys. En aquest cas, gairebé 10. El 2005 es va crear a Althaia la unitat per tractar les disfuncions de sòl pelvià, que pot causar la incontinència urinària. En la unitat hi participen diversos especialistes sanitaris i feia falta unificar criteris, valoracions i proves. Però no hi havia un instrument que mesurés la força pelviana, recorda la metgessa especialista en rehabilitació Georgia Romero. En va parlar amb l'enginyer i professor de la Politècnica a Manresa Esteban Peña, i a partir d'aquí va sorgir l'invent.

"Vam passar la fase d'adaptació", rememora Peña, perquè "els metges tenen el seu llenguatge i els enginyers el nostre. En vam acabar parlant un de comú" i en va sortir un prototip dissenyat i fabricat íntegrament al laboratori d'Enginyeria Mecànica de la Politècnica de Manresa, que es va provar amb èxit (vegeu Regió7 del 21 de juliol del 2011).

Fer una patent no garanteix que l'invent arribi a bon port. "Són processos llargs", explica Peña. En aquest cas l'empresa basca Bexen Medical es va interessar per l'aparell i finalment va comprar la patent per fabricar-lo i distribuir-lo en el sector sanitari. S'ha registrat amb el nom comercial Pelvibex.

El mesurador ha evolucionat molt quant a forma i disseny. Durant tot el procés s'han continuat fent proves clíniques a pacients reals. Fins a 300 dones, "per veure què es podia millorar, que fos manejable o que les lectures fossin més fidedignes", explica Romero. Tècnics de l'empresa basca s'han desplaçat en diverses ocasions a Manresa per fer proves in situ. "Ha de mesurar amb una gran precisió", insisteix Romero, "i això és el que estem acabant d'afinar al màxim". És un instrument que mesura la força de la musculatura del sòl pelvià i, igual que un termòmetre, ha de ser precís, insisteix.

Romero explica que està il·lusionada amb el projecte i la trajectòria que ha tingut, la utilitat que pot tenir i la seva repercussió. Recorda que és el primer dispositiu mèdic que hi haurà al mercat per fer la mesura objectiva de la força generada per un grup de músculs del sòl pelvià que participen en el control de la continència urinària.

Peña destaca la col·laboració d'Althaia i la Politècnica. "En tot el que hi ha en un hospital hi ha participat, més o menys, un enginyer".

El Pelvibex és un dinamòmetre que mesura la força. És tipus espèculum, instrument mèdic per eixamplar l'entrada de les cavitats del cos, en aquest cas la vagina, i mantenir-ne separades les parets mentre es fa l'exploració mèdica.