Les farmàcies de Manresa estan tenint serioses dificultats per dispensar la vacuna contra la meningitis B, ja que el laboratori que les fabrica, sota el nom de Bexsero, no és capaç de donar resposta a una demanda que està sent més alta de la prevista. Després que la vacuna sortís al mercat el darrer semestre del 2015 i es comencés a vendre amb certa regularitat a les farmàcies a partir del febrer, els establiments van començar a tenir desproveïment. Entre els mesos de febrer i juny, moltes de les farmàcies tenien llista d'espera, que en alguns casos acumulaven 40 persones. Aquest octubre, després que a l'estiu tornessin a arribar noves dosis a les farmàcies i la demanda disminuís lleugerament, torna a haver-hi més desproveïment i llistes d'espera.

Aquesta manca de vacunes a les farmàcies, que no és un fet aïllat a Manresa, sinó que succeeix als establiments de tot l'estat espanyol, és deguda, segons han apuntat els responsables de farmàcies manresanes a una manca de previsió per part del fabricant, la farmacèutica britànica Glaxo-Smitkline (GSK). Expliquen que "pel fet de ser una vacuna que no entra al calendari fixat pel departament de Salut i pel seu elevat preu -106,15 euros cada dosi-, probablement els responsables del laboratori no esperaven una demanda tan forta. Això ha tingut un impacte en la planificació de les entregues".

La vacuna va adreçada a tota la població pediàtrica, per la qual cosa el perfil de la persona que la sol·licita són pares i mares de menors d'edat. Santiago Nevot, cap del Departament Maternoinfantil de la Fundació Althaia, detalla que els grups en què es donen més casos de la malaltia són "els menors de 5 anys i també preadolescents, entre 11 i 13 anys".

Maria Carme Miró, responsable de la farmàcia Miró, ha explicat a Regió7 que "anem tenint la vacuna, però ens costa molt que ens la portin". Miró afegeix que el perfil de la persona que la ve a buscar és "el d'una mare que ha parlat amb el seu pediatre i l'hi ha recomanat. Ja solen tenir hora al metge perquè els administri la vacuna".

Cristòfol Talaverón, responsable de la farmàcia Planas, explica que "hi ha molta demanda de la Bexsro perquè la B és el tipus de meningitis del qual hi ha més prevalença i que pot tenir efectes secundaris més greus". Talaverón destaca que "actualment tenim una llista d'espera per 40 vacunes". "Molta gent" -prossegueix- "ja es queda les dues dosis". El mes de juliol en aquesta farmàcia hi havia demanades "45 vacunes" i l'agost, "11". Talaverón intueix que aquesta vacuna "està essent recomanada tant des de consultoris privats com des de centres d'atenció primària (CAP)". De totes maneres, aquest farmacèutic destaca que "no cal ser alarmista, i si una família no té els recursos per adquirir la Bexsero, no ha de passar res".

En la mateixa situació que Miró i Talaverón està Núria Carrasco, de la farmàcia Buxó. "Del febrer al juliol hi havia desproveïment de la vacuna, a partir del juliol en van tornar a servir i ara ens trobem un altre cop que no en tornen a servir". Carrasco explica que la llista d'espera entre el febrer i el juliol "va arribar a les 25 persones. Se servien amb comptagotes, ens en podien arribar dues cada mes". Carrasco, com Talaverón, assegura que "la vacuna la recomanen molt als CAP".

Núria Ros, responsable de la farmàcia Ros, coincideix plenament amb els altres farmacèutics consultats: "del febrer al maig les dosis ens van arribar amb comptagotes, al juny la situació es va equilibrar, però ara tornem a tenir una llista d'espera que supera les 20 persones". Ros apunta que "el laboratori està desbordat, havien fet una previsió més baixa, però com que als centres de salut recomanen la vacuna, n'hi ha una alta demanda". Ros explica que, fins i tot, li han arribat dosis de la Bexsero "retolades per anar a Irlanda i Portugal".

També hi ha llista d'espera per aconseguir una de les dosis de la vacuna contra el meningococ B a la farmàcia Trujillo. La seva responsable, Olga Trujillo, explica que "ara mateix en tinc demanades 15 dosis".