Una ametlla torrada recoberta de praliné d´ametlla amb xocolata amb llet, granets d´ametlla volada i una capa externa de xocolata. És l´Ametlla de la Llum del segle XXI. S´ha reconvertit per fer la Llum més dolça. Des de dimecres ja es pot comprar a les pastisseries de Manresa

És un producte elaborat artesanalment pels pastissers de la ciutat a iniciativa dels administradors de la Llum d´enguany, la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa), i amb l´assessorament de la Fundació Alícia. S´ha presentat aquest migdia en un acte atípic. El més important era fer un tast del nou producte. No tant el que diguessin a la roda informativa.

La FUB va contactar amb els pastissers per actualitzar els terrossos de sucre que fins ara eren les Ametlles de la Llum, que a més a més s´encarregava a un productor de fora, perquè elaboressin un producte més actualitzat, sa i que al mateix temps esperonés la creativitat. «Amb dos minuts els vem tenir engrescats», ha explicat la comissionada de la FUB per a l´Administració de la Festa de la Llum, Teresa Solé. A partir d´aquí va entrar en escena la Fundació Alícia i els pastissers.

En nom d´aquests darrers Salvador Pérez ha explicat que l´ànima del producte és l´ametlla de la comarca, i que darrera del dolç «hi ha molta feina i moltes hores. Es fa un a un, i es manipula fins a tres vegades. És totalment artesanal i fet a mà». Hi han col·laborat les pastisseries Cucurella, El Cigne, KKO, La Llaminadura, Perarnau i Sobrevias. És on es poden trobar amb paperines que costen 3,50 euros i n´hi ha entre 10 i 12. també es poden comprar a pes, a 35 euros el quilo.

A la presentació el responsable de la Fundació Alícia, Toni Massanés, ha assegurat que la col·laboració entre els pastissers ha sigut un projecte de «cocreació», un concepte molt propi del segle XXI. Ha destacat el valor afegit que suposa «l´ofici de les persones que fan coses» i ha qualificat el nou producte «d´artesanal, nostra, sa i bé de preu». Per a Massanés, «ara la gent n´ha de gaudir i fer-lo seu».

El regidor de Festes de l´Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, ha afirmat a la presentació que les Ametlles de la Llum era un producte de la ciutat que havia quedat arraconat i passat de moda. Ara s´ha actualitzat. «Heu fet història amb la creació d´una cosa nova».

Les noves Ametlles de la Llum van pasar el tast amb una nota molt alta.