L'acte de commemoració del 125è aniversari de les Bases de Manresa ha esdevingut aquest divendres al vespre una invitació política a prendre aquell document de 1892 com un graó decisiu en un camí que la majoria independentista del Parlament està intentant portar fins a la independència.

Els discursos de Carles Puigdemont, president de la Generalitat, Carme Forcadell, presidenta del Parlament, Mercè Conesa, president de la Diputació, i Valentí Junyent, alcalde de Manresa, tots quatre membres dels partits que integren Junts pel Sí, han estat sobrevolats per aquesta idea, de forma especialment clara en els casos de Conesa i Puigdemont. Aquest darrer ha fet notar que en la taula presidencial del saló de plens de Manresa hi havia una persona acusada, Forcadell, i una altra advertida quatre vegades pels tribunals, ell mateix, per intentar portar fins al final un procés que, en els seus parlaments, tenia les Bases com un dels graons fundacionals.

El d'aquest divendres ha estat l'acte amb més poder institucional vist fins ara a la capital del Bages. Hi havia una quarantena de personalitats més, a part de Puigdemont, Forcadell i Conesa.

La celebració, prevista per a les 7 de la tarda, ha començat 40 minuts tard per un embús que ha impedit al president de la Generalitat ser a temps a la capital del Bages. L'alcalde Valentí Junyent; la primera tinent d´alcalde, Mireia Estefanell, i la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà han estat els encarregats de rebre'l i de donar la benvinguda, també, a les altres autoritats.

Ja dins del saló de sessions, l'historiador Francesc Comas, un dels comissaris de la celebració, ha obert l'acte davant de 125 convidats, entre ells Jordi Pujol, que ja va ser fa 25 anys a la commemoració del centenari de les Bases. Comas ha presentat el gruix d'aquest que s'han preparat per als propers mesos i ha donat pas a la lectura de frases que es van pronunciar en aquest mateix espai, l'any 1892.

Aprofitant als parlaments, l'alcalde ha aprofitat per demanar a les altres ciutats catalanes que bategin un dels seus carrers amb els nom de Bases de Manresa i seguidament han pres la paraula Forcadell i Puigdemont.

"Avui ens sentim hereus de l'assemblea on tot va començar

El president de la Generalitat ha promès que el Govern no deixarà de "persistir" davant les "amenaces" de l'Estat. "Si fa 125 anys no van deixar d'insistir ni amb l'eco de les amenaces que van arribar des del Congrés de Diputats ni tampoc amb les incerteses que tenien, avui tampoc ho farem", ha exclamat el cap de l'executiu. En aquest sentit, Puigdemont ha dit que "avui ens sentim hereus de l'assemblea on tot va començar i tenim el deure de continuar aquell fil que es va començar a trenar a Manresa".

Discurs de Puigdemont a l'acte de les Bases

Discurs de Puigdemont a l'acte de les Bases

La previsió era que l'acte durés una hora, tot i que finalment ha estat d'uns 3/4 d'hora. El punt final l'ha posat el cant d'Els Segadors, interpretat per la Capella de Música de la Seu i l'Orfeó Manresa.

Un cop a fora, s'ha intentat fer una versió mínima del ball de l'Àliga, que inicialment era previst fer al mig de la plaça i que l'aiguat que queia ha obligat a fer sota el porxo de l'ajuntament.

Convidats de diferents àmbits

A banda de les 125 cadires que s'han col·locat al saló de sessions, se n'han col·locat 70 més a la sala de columnes, davant una pantalla per seguir l´acte, i 200 a la plaça Major, on també s'ha instal·lat una pantalla gran. Tant al saló de sessions com a la sala de columnes veïna, totes les persones que hi havia hi eren per invitació, i, segons el consistori s'ha procurat que hi hagués el màxim de representació ciutadana: entitats veïnals, culturals, de cooperació, d´immigrants, col·legis oficials, gremis, universitats...

Un dia de gala

Aquest divendres no era un dia qualsevol a l´ajuntament. La commemoració dels 125 anys de les Bases de Manresa ha vestit la casa gran amb els elements de les grans ocasions. Hi ha domassos als balcons i catifes vermelles al vestíbul i escales; a la teulada han onejat les banderes grans, que ho han fet a mig pal per l´atemptat de Londres.

La presència dels macers és un dels elements que ha servit per donar-li solemnitat. Les dues figures estaven a banda i banda de la porta d'entrada a l'ajuntament i, una vegada a l´interior del saló de sessions, s'han col·locarat custodiant la taula presidencial.

La figura dels macers

Tal com explica el llibre de la sèrie Història gràfica de Manresa, els macers «tenien cura de les instruccions del cerimonial que eren dictades pel cap de protocol», tasca que desenvolupa la tècnica de protocol Fina Espinalt, que aquests dies és una de les persones més ocupades i sol·licitades de l´Ajuntament de Manresa, i que s´ha hagut de coordinar amb els caps de presidència dels tres presidents. Els macers «exercien diferents funcions: tenien cura de la neteja interna dels despatxos municipals, eren els encar-regats de rebre en primer terme les visites, distribuïen el correu intern, i, finalment, feien de porters de les cases consistorials», com avui.