L´Ajuntament de Manresa ha obert expedients de revocació d´honors i distincions a una dotzena de persones i col·lectius «per la seva filiació o per la seva tasca a benefici del règim dictatorial franquista i del feixisme».

La decisió ha passat pel ple municipal en el què es va donar compte de la resolució de l´alcalde Valentí Junyent per determinar si concorren o no les circumstàncies que farien la retirada de les consideracions de fills il·lustres o adoptius i les medalles de la ciutat en les categories d´or i bronze.

En concret, els expedients afecten a vuit persones ­­-Julio Pérez-Salas García, Antonio Girón de Velasco, Antonio Francisco de Correa Véglison, Felipe Acedo Colunga, Juan Perelló Pou, Esteban Bilbao Eguía, Ignacio de Despujol i de Sabater i Antonio Ibáñez Freire- i quatre col·lectius -excombatents de la creuada d´alliberament enquadrats en la Centuria Audina les delegacions locals d´excaptius, de la División Azul i d´excombatents.

Els honors que ara s´analitza l´oportunitat de revocar van ser concedits per l´Ajuntament de Manresa en el període que va de 1940 a 1967.

La decisió s´ha pres després que el 5 de desembre del 2016, l´Associació Memòria i Història de Manresa va presentar una instància sol·licitant que es deixin sense efecte i es revoquin «tots els títols honorífics atorgats al llarg dels anys per l´Ajuntament de Manresa a persones vinculades al règim franquista».

La resolució adoptada recorda que el ple de la corporació municipal, en la sessió del 22 d´octubre del 2015, va prendre per unanimitat l´acord de retirar la simbologia franquista encara existent a la ciutat.

Enaltiment del feixisme

Seguint aquesta instrucció, la regidoria de Cultura ha dut a terme els darrers anys diverses accions per procedir a la retirada dels elements i les mencions «que impliquen un enaltiment del feixisme».

Fetes les consultes pertinents, resulta que a les actes dels plens municipals conservades a l´arxiu de la ciutat consta la concessió de diverses distincions honorífiques atorgades a persones o col·lectius per la seva filiació o la seva tasca «en benefici del règim dictatorial franquista i del feixisme en general».

La resolució afegeix que «aquestes distincions s´han de considerar com un reconeixement i enaltiment del règim feixista imposat pel general Franco».

Contra la desmemòria

La Llei de Memòria Històrica reconeix i amplia drets i estableix mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura per raons polítiques, ideològiques o religioses. També insta les administracions a prendre les mesures oportunes per a la retirada d´escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d´exaltació del franquisme.