Oncologia

L'assaig clínic que aquest any han començat l'Hospital Clínic i l'Hospital Sant Joan de Déu, amb 10 malalts de leucèmia limfoblàstica aguda comença a donar bons resultats. El Clínic ha aconseguit crear un CAR-T, és a dir, un antigen que modifica els glòbuls blancs del pacient perquè puguin atacar les cèl·lules tumorals, segur i eficaç. Així ho han vist en els primers resultats en dos dels pacients, segons responsables del projecte ARI, que porta el nom de la seva impulsora, Ariana Benede, que va morir per aquesta leucèmia el setembre de 2016.

El CAR-T modifica els limfòcits T

El CAR-T modifica els limfòcits T, un tipus de glòbuls blancs encar-regats de la resposta immunitària del pacient per tal que puguin lluitar i atacar les cèl·lules tumorals. S'està demostrant un tractament eficaç per a les leucèmies limfoblàstiques agudes en pacients que no han respost a d'altres tractaments.

És un tractament que fa uns quants anys que funciona als Estats Units, on l'experiència ha demostrat que més del 50% dels malalts que segueixen la teràpia es curen. Fins aquest estiu no s'ha començat a comercialitzar. A Catalunya, el projecte ARI va aconseguir recaptar més d'1MEUR per dur a terme l'assaig clínic, del qual el Clínic i Sant Joan de Déu comencen a veure els resultats. Així, des de fa quatre mesos, als 10 pacients que hi participen han començat a rebre el tractament, és a dir, se'ls ha infós el CAR-T en 8 d'ells, 1 és un nen, i en dos més s'està preparant per fer-ho properament. Tot i que l'assaig encara està en una fase preliminar, segons el doctor Álvaro Urbano, director de l'Institut Clínic de Malalties Hemato-Oncològiques, s'ha comprovat que «és segur i eficaç», ja que «ataca les cèl·lules leucèmiques» i no cap altre teixit de l'organisme. Urbano també ha explicat que en els dos pacients amb més recorregut, és a dir, a qui fa 2 i 4 mesos que s'ha infós el CAR-T, les cèl·lules tumorals no s'han tornat a reproduir.

El nen que està sent tractat també ha donat una bona resposta al tractament. Segons la doctora Susana Rives, hematòloga pediàtrica de Sant Joan de Déu, el tractament és «un privilegi» perquè el CAR-T és «una revolució» que funciona en infants a qui han fracassat quimioteràpies molt agressives o trasplantaments de medul·la òssia i que, per tant, tenen poques possibilitats de curació.

Urbano, però, reconeix que cal el seguiment d'uns quants anys per poder tenir la certesa que el tractament ha aconseguit superar la malaltia. Malgrat que tot és optimista, recorda que en els assajos americans només entre el 30 i el 50% dels malalts tractats amb el CAR-T han tornat a presentar la malaltia, i especifica que s'han fet les proves en malalts que no han respost a cap altre tractament i que, per tant, la leucèmia estava força avançada. Per això creu que si el tractament es pogués desenvolupar en fases més inicials, els resultats encara serien més bons.

Ampliar l'assaig a 30 pacients

Els responsables del projecte ARI han explicat que, per tenir resultats més contundents ja tenen l'aprovació de l'Agència Espanyola del Medicament per ampliar l'assaig a 30 persones. Per fer-ho possible, però, els cal nou finançament per al tractament de cada pacient, que és aproximadament del voltant dels 65.000 euros de cost de producció, als quals s'han de sumar les despeses terapèutiques, com poden ser l'ingrés hospitalari. Per aquest motiu, continuen oberts a rebre aportacions voluntàries, com les que han permès precisament la creació d'aquest CAR-T, un dels objectius més ambiciosos del projecte.

Un dels objectius finals del projecte també és la creació d'una plataforma de CAR-T per a tots els hospitals de l'Estat espanyol i a cost de producció, i per tant, una plataforma de col·laboració entre tots els investigadors i metges en benefici del pacient. Ho ha explicat Àngela Jover, mare de l'Ariana, que ha destacat que és «un projecte de vida», tal com deia la jove que va morir de leucèmia i que ha donat nom al projecte ARI.

Converses amb CatSalut

El recorregut final d'aquest assaig clínic encara és incert tot i que el director de l'Hospital Clínic, Josep Maria Campistol, ha reconegut estar en converses amb el CatSalut per estudiar de quina manera podria entrar aquest tractament a la cartera de serveis del sistema públic de salut. La situació política actual ha refredat aquesta negociació, però Campistol ha reconegut que el departament s'ha mostrat «sensible» a aquest nou tractament.