Professionals de l´Equip d'Atenció Primària Plaça Catalunya de Manresa han dut a terme un projecte per promoure l´alimentació basada en la dieta mediterrània entre un grup de pacients amb cardiopatia isquèmica.

Després d´un any d´accions i seguiment, s´ha demostrat que els participants han millorat de forma significativa la seva alimentació.

El treball ha consistit a fer una selecció de 111 pacients, amb una mitjana d´edat de 65 anys (78 % homes i 22 % dones), perquè durant un any se´ls fes un seguiment a través d´un qüestionari de compliment de la dieta mediterrània, que mesurava l´evolució dels seus hàbits alimentaris i dirigia els consells que se´ls donaven des de la consulta d´infermeria.

Durant el procés, els participants també informaven sobre els seus hàbits d´activitat física, consum de tabac i alcohol o l´índex de massa corporal, entre d´altres.

El resultat ha demostrat l´eficàcia dels consells educatius i del seguiment de la dieta, ja que al final del procés s´ha observat en els participants una millora significativa quant a l´alimentació basada en la dieta mediterrània.Més fruita i verdura

Els qüestionaris han demostrat un augment en el consum de fruita, verdura, llegums, peix i fruits secs; la utilització de

l´oli d´oliva com a principal greix per cuinar, i la disminució del consum de carn vermella o processada i de rebosteria industrial.

Aquest projecte, titulat "Impacte sobre l´adherència a la dieta mediterrània des de la consulta d´infermeria d´atenció primària", va resultar guanyador en la I Jornada de Recerca de la Catalunya Central, organitzada per l´Institut Català de la Salut en aquest territori.

L´objectiu de l´estudi és potenciar el rol dels equips d´infermeria d´atenció primària a l´hora de promoure un canvi en els estils de vida (en aspectes com ara deixar de fumar, fer exercici, mantenir un pes adequat i seguir una dieta baixa en greixos saturats i centrada en productes integrals, verdura, fruita i peix), que juguen un paper fonamental en la prevenció cardiovascular.