María del Pino Mato Díaz ha deixat el seu habitatge de lloguer social de Forum per anar a viure a un bloc okupat per la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme al Bages després que ni ella ni els activistes hagin pogut frenar el procés de desnonament.

L’afectada i la PAHC han fet una roda de premsa a la plaça Gispert per denunciar aquesta situació i «el fracàs de les institucions per garantir el dret a l’habitatge».

Per a la PAHC aquest cas és encara més greu pel fet de tractar-se d’una empresa municipal la denunciant, sense els set blocs ocupats «58 famílies estarien dormint al carrer».

Mato ha lamentat la nul·la resposta d’un Ajuntament «desbordat» i que sigui la seva empresa municipal d’habitatge qui «desnona». L’afectada ha explicat que quan va deixar de pagar el lloguer social va ser perquè no rebia cap ingrés ni ella ni el seu fill i quan se li va concedir una Renda Garantida de Ciutadania es va posar en marxa el procés de desnonament sense possibilitat de negociar un pagament a terminis del deute. A més, «tenint aquesta renda he anat als administradors de finques i cap m’ha volgut llogar un pis. Quina alternativa tinc?», es demana.Sense resultats

El 23 de gener, l’afectada, acompanyada per una dotzena de membres de la PAHC, de la qual forma part i que ja havia aturat el seu desnonament tres vegades des de l’octubre, va anar a Fòrum per demanar que no es tirés endavant.

Fòrum la va enviar a parlar amb els Serveis Socials. Sense resultats. «Un problema familiar», segons va concretar ahir, va fer que deixés de cobrar l’ajuda social que tenia i que, per tant, deixés de pagar el lloguer durant «vuit o nou mesos». Quan va tornar a rebre l’ajuda social, que no va percebre durant mig any, va demanar a Fòrum que la deixés continuar vivint a casa seva pagant el lloguer.

L’Ajuntament va posar el cas en mans de la Mesa d’Emergències de l’Agència Catalana de l’Habitatge. Va explicar que «Serveis Socials de l’Ajuntament atén moltes persones que necessiten suport i ha d’administrar els recursos de què disposa amb equitat i justícia. L’Ajuntament ajusta sempre les condicions de lloguer social a les possibilitats de cada persona o família, i és absolutament flexible amb els pagaments, sempre que hi hagi un mínim compromís de compliment de les condicions pactades individualment en el pla de treball amb l’assistent social que en fa el seguiment».

En aquest cas, «l’Ajuntament atén aquesta persona des de fa molts anys i n’ha fet un seguiment constant», va remarcar.