Els alcaldes del Moianès s'hauran de posar d'acord per escollir quin camí de la comarca que actualment no és carretera volen que adquireixi aquest rang i la Diputació l'integri a la seva xarxa local dins d'aquest mandat. És el projecte que es coneix com a pla zonal de la Diputació, i que pretén convertir en carretera com a mínim un camí per comarca abans del 2019, amb les implicacions que això comporta en inversions de millora i manteniment (mentre són camins van a càrrec dels ajuntaments).

El diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega, va presentar ahir aquesta iniciativa als alcaldes del Moianès, amb presència del president comarcal (que també és alcalde de Moià i vicepresident primer de la Diputació), Dionís Guiteras. El pla parteix d'una diagnosi que ha identificat 22 camins en el conjunt de la comarca (que sumen 140 quilòmetres), dels quals n'hi ha 6 de susceptibles d'esdevenir carretera (i que sumen 37 quilòmetres). Que puguin adquirir aquest rang vol dir que, per les seves característiques tècniques, morfològiques o estratègiques, actualment compleixen com a mínim un dels 8 criteris que el Reglament de Carreteres estableix perquè puguin ser considerats com a tal. D'aquí al 2017, els alcaldes hauran de triar 3 d'aquests 6 camins (o si ho consideren en poden proposar un altre), i després la Diputació valorarà quin acaba incorporant a la Xarxa Local de Carreteres i, per tant, executant-hi un pla de millora entre el 2018 i el 2019.

Els 6 camins són el que va de Monistrol de Calders a Granera (6,5 km), el de Collsuspina a Fontanalleres (4,5 km), el d'Oló a Sant Feliu Sasserra (8,5 km), el de Santa Coloma (Castellcir) a Collsuspina (7,8 km), el camí del Pujolet (de 3,5 km, a Castellterçol), i el de Llovent (de 6 km, a Granera).

Més enllà d'això, la Diputació també ha identificat 11 quilòmetres de la xarxa de carreteres locals al Moianès que no fan l'amplada suficient de 5 metres, i hi caldrà intervenir. Corresponen a l'accés a Granera, i a Sant Quirze Safaja.

Finalment, fa una crida als ajuntaments a presentar projectes per al programa complementari de millora de camins, en què la Diputació preveu invertir 2,5 milions anuals d'aquí al 2019, amb un topall de 50.000 euros per camí.