E

ls mitjans de comunicació s'han fet ressò de la preocupació de molts berguedans respecte de l'estat de deteriorament que mostren els edificis de l'hostatgeria i el restaurant del santuari de Queralt.

Sembla que el pressupost del que caldria fer per l'arranjament dels dos immobles ascendeix a una quantitat que avui, i més encara tenint en compte la crisi econòmica general en què estem immersos, està fora de l'abast de l'Ajuntament de Berga, si no disposa de la col·laboració d'altres institucions.

Com que no sabem pas com es podria resoldre tot això, només cal anar repetint allò que molts berguedans diuen: "Queralt fa llàstima". Amb aquestes exclamacions no resoldrem res, però sí que valdria la pena estudiar i cercar com poder fer la restauració que el santuari demana amb tanta evidència.

Queralt és un actiu poderós per a Berga i la seva comarca. Ja ho escrivia Josep Pla, molts anys enrere. El nostre gran prosista, després de fer una descripció magistral com tan sols ell podia fer del panorama "intens i dilatat en el llunyedar", ens diu que "Berga sembla que té preparat per al turista el santuari de Santa Maria de Queralt".

En efecte, l'impressionant paisatge que s'albira des del que hem anomenat "el balcó del Berguedà" cal que sigui complementat per a un lloc d'hostatgeria digne per als berguedans i els qui el visitin.

Una església on se celebren tants casaments i aniversaris cal que tingui al costat un restaurant per fer-hi els banquets de noces i d'altres commemoracions. Això és molt important, puix Queralt, a més del centre d'espiritualitat que és, necessita un lloc de sopluig i de restauració que acompanyi els pelegrins i participants en aniversaris, casaments i altres festes al llarg de l'any.

Per tant, és necessari solucionar els problemes qui hi pugui haver, a fi i efecte que Queralt recuperi l'esplendor que havia tingut en altres èpoques.

Sabem que es tracta d'una tasca titànica i més encara en les circumstàncies actuals, però penso que s'hauria de començar a obrir camins de cara a una total rehabilitació del santuari de Queralt.

En aquest país sempre tenim de referent Josep Pla. El gran escriptor empordanès ens parla de "la incomparable varietat dels seus dilatats, blavissos, prodigiosos panorames. La seva grandiositat és realment superba". No solament ell, també d'altres escriptors que ens han visitat, han elogiat la talaia impressionant que té aquest "aspre cimal", per dir-ho com el poeta berguedà Pere Tuyet.