Si alguna conclusió es pot treure de la procedència diversa dels detinguts és que, a Catalunya, hi ha militants d´extrema dreta capaços d´organitzar-se i fer mal amb precisió paramilitar. Uns militants organitzats al voltant de hooligans del futbol, dins d´associacions que es mouen al marge de la llei i dins, també, de partits legals que fan del no a la immigració la seva consigna, tot focalitzant el seu rebuig cap els musulmans. Algun dels ara empresonats ja s´havia vist implicat en els atacs contra musulmans a Sant Vicenç de Castellet. Grups amb estructures i objec-tius diferents, però que en un moment determinat, com va ser davant la crida de venjar l´atac a pedrades que havia patit el concert de Democracia Nacional el 12 d´octubre, alguns dels seus membres més radicals poden aplegar-se amb un objectiu. La policia ha confirmat que aquest va ser el mòbil, tal com vaig anunciar jo dies després de l´atac. I penso que els col·lec-tius antifeixistes que proposen l´acció a pedrades contra l´extrema dreta haurien de reflexionar sobre les conseqüències dels seus actes.

Per més que aquests grups d´extrema dreta, legals o no, facin del no a la immigració i la islamofòbia el seu eix, com hem vist en el material intervingut pels Mossos, defensaven el discurs antisemita del nacionalsocialisme. Es disfressen d´identitaris, però enyoren les idees del Tercer Reich. Aquesta coincidència es va poder veure també fa deu dies a Torrejón de Ardoz, on Josep Anglada va organitzar una acte de la seva marca espanyola, Plataforma por la Libertad, per rebutjar la construcció d´una mesquita, quan entre els que eren el seu costat hi havia dirigents de l´Asociación de Amigos de León Degrelle, un cap de les SS que Franco va acollir, i els seus seguidors es reuneixen periòdicament per honorar-lo. Així, la islamofòbia és només una nova etiqueta amb la qual canalitzar la necessitat de culpabilitzar un col·lectiu diferent.

Poc es pot dir, més que constatar la seva perillositat, dels CUSOS, vinculats a les Brigadas Blanquiazules. Altres dels detinguts pertanyen a Alianza Nacional, amb poca implantació a Catalunya. Però d´altres militen o havien militat i en van ser candidats del Movimiento Social Republicano (MSR) i Plataforma per Catalunya (PxC). I és un fet que, fa poc més d´un any, molts militants de l´MSR van apropar-se a PxC en veure-hi en aquesta el futur. Però també és cert que molts d´aquests joves naveguen entre diferents sigles. Evidentment, no es pot catalogar tota la gent que pertany a aquests partits de ser feixistes. Hi ha gent que ha entrat a PxC de bona fe en rebutjar el canvi sociològic que de la seva ciutat. Però sí que molts dels que els lideren són d´extrema dreta. I amb proclames que els immigrants són xusma o que la CUP són rates de claveguera donen munició d´odi als que s´hi acosten.