Des de fa 15 anys, l'11 d'abril és la data en què es commemora el Dia Mundial del Parkinson, una malaltia degenerativa i crònica del sistema nerviós, caracteritzada per afectar les zones del cervell encarregades del control i coordinació del moviment i de l'equilibri . Segons dades estimades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), a Espanya, entre 120.000 i 150.000 persones pateixen la Malaltia de Parkinson i, cada any, es detecten uns 10.000 casos nous, el que la converteix en la segona patologia neurodegenerativa, després del Alzheimer, més nombrosa. Però a més, s'estima que el nombre d'afectats, a causa del progressiu envelliment de la població espanyola, es duplicarà en 20 anys i es triplicarà el 2050. A dia d'avui, el cost de la Malaltia de Parkinson a Europa s'acosta als 11 bilions d'euros anuals.

El 70% de les persones que pateixen Parkinson a Espanya tenen més de 65 anys (el que suposa el 2% dels majors d'aquesta edat) mentre que un 15% no supera els 45 anys. "En els últims anys, la incidència d'aquesta patologia en gent més jove, però també a la resta de la població, sembla haver augmentat, encara que això és degut principalment al fet que el diagnòstic d'aquesta malaltia es fa molt abans. En tot cas, el diagnòstic d'aquesta malaltia segueix sent un aspecte a millorar ", explica la Dra Rosario Luquín Piudo, Coordinadora del Grup d'Estudi de Trastorns del Moviment de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). "El principal problema per al seu diagnòstic és que es tracta d'una malaltia de la qual no es coneixen exactament les causes: aproximadament un 10% es consideren hereditàries, un 5% podrien tenir un origen ambiental o tòxic, però del 85% restant es desconeix seu origen. Una dificultat important en el diagnòstic precís d'aquesta malaltia és que ara per ara, no existeix una prova de laboratori o d'imatge que permeti estableix amb total garantia que un subjecte té una malaltia de Parkinson. D'altra banda el fet que en moltes ocasions la malaltia es manifesti per diferents símptomes que, a més, poden ser atribuïbles a altres malalties, dificulta encara més el procés diagnòstic "..

Tradicionalment s'ha associat la Malaltia de Parkinson amb la imatge d'una persona gran amb tremolor però, "ni és una malaltia exclusiva de la gent gran, ni la tremolor és l'únic indicador d'aquesta malaltia", comenta la Dra Rosario Luquin. "Es pot manifestar a través de símptomes com malaptesa, lentitud, rigidesa muscular, pèrdua d'equilibri, ... però també per altres símptomes que no tenen res a veure amb trastorns del moviment. En un 40% dels casos, la primera manifestació del Parkinson és la depressió ".

És freqüent que les persones afectades de Parkinson pateixin depressió, ansietat, apatia o nerviosisme, fins i tot abans que apareguin els símptomes motors tan característics de la malaltia i al dia d'avui se'ls considera símptomes premotores de la malaltia. Però a més, dues de cada tres persones poden experimentar algun tipus de disfunció sexual-bé com a conseqüència del tractament farmacològic, per alteracions del sistema nerviós o motivats per factors emocionals-i, en la mateixa proporció, patir alteracions de son: un 15% pateixen somnolència excessiva pel dia i és freqüent que també experimentin insomni, fragmentació del son, malsons, ... D'altra banda, fins a un 15% dels pacients en tractament poden desenvolupar trastorns del control dels impulsos que en la majoria dels casos es manifesten per conductes de hipersexualitat, ludopatia o addicions a les compres, al menjar oa hobbies ...

"És important que, davant els primers símptomes, o en desenvolupar qualsevol tipus de comportament anòmal un cop diagnosticada la malaltia, es consulti amb el neuròleg. La Malaltia de Parkinson, encara que sigui crònica, té multitud de possibilitats terapèutiques tant per combatre els símptomes de la pròpia malaltia, com per als efectes adversos que puguin presentar-se ", assegura la Dra Rosario Luquín.

Certs tractaments farmacològics, o fins i tot la cirurgia, han demostrat ser molt eficaços. Però cal que cada persona rebi un tractament molt personalitzat ja que la cirurgia no beneficia a tots i cada pacient desenvolupa una resposta diferent al tractament mèdic. D'altra banda, recentment s'han publicat dos estudis en els que es mostren evidències que el tai-txi i l'exercici d'aixecament de peses poden millorar significativament els símptomes motors de la Malaltia en Parkinson. "Ja es coneixia que l'activitat física és gairebé tan important com el tractament farmacològic per millorar la qualitat de vida dels pacients. Però aquests dos nous estudis indiquen que realitzar activitats físiques combinades és el més eficaç. D'aquesta manera, es pot aconsellar una pauta de tai-txi per millorar l'equilibri i la marxa, i un exercici més vigorós per enfortir les habilitats motores ", conclou la Dra Rosario Luquín.