Aquest dilluns, la Fundació Althaia ha acollit per primera vegada la defensa d´una tesi doctoral en el marc del Doctorat de Recerca en Salut de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). La Dra. Olga Rubio, metgessa intensivista del Servei de Medicina Intensiva d´Althaia, ha aconseguit la màxima qualificació per aquest treball que porta per títol "Limitación de tratamientos de soporte vital en el moment d'ingrés a la UCI. Estudio multicéntrico nacional". L´acte, que ha tingut lloc a la sala d'actes de l'Hospital Sant Joan de Déu, posa de rellevància l'aposta de la institució per la docència i la recerca.

La tesi presentada és un treball inèdit en l'àmbit de la medicina intensivista en el que normalment s'estudien aspectes més relacionats amb la tecnologia. I és que la tesi aborda aspectes bioètics i fa una reflexió de com es poden fer millor les coses pel bé dels malalts, perquè rebin el tractament més òptim i beneficiós. L´estudi s´ha fet a 3.042 pacients de 39 unitats de cures intensives (UCI) d'arreu de l'estat espanyol per analitzar les decisions de caire ètic que prenen els professionals a l'hora d'ingressar un pacient en aquestes UCI, analitzant si hi ha limitacions en el tractament vital, com la ventilació mecànica (invasiva o no invasiva), la diàlisi, les medicacions vasoactives, o el suport transfusional.

Segons l´estudi observacional, en un 7,8% dels pacients els metges de l´UCI limiten aquest tractament de suport vital en el moment d´ingressar a l´UCI. Els principals criteris a l'hora de fer-ho són les limitacions funcionals, les malalties cròniques prèvies i l'edat dels pacients. L´estudi també constata que, tot i la limitació d´aquest tractament, la supervivència dels malalts és destacada, i arriba al 38% a 30 dies de l´alta. Als 6 mesos, la qualitat de vida d'aquests pacients és pitjor que la població general, especialment en dones i pacients joves.

D´aquestes dades es desprèn, segons la Dra. Olga Rubio, que és la presidenta de la Comissió de bioètica d´Althaia, que els metges d´intensius fan una reflexió d'acord amb principis ètics i buscant el bé d'aquests malalts en el moment previ a l´ingrés a la unitat de cures intensives i no només quan han ingressat a la unitat. Per això, aposta per establir una cultura de la reflexió entre els professionals sobre les decisions d´aquest tipus per tal d´adequar els tractaments a les seves necessitats reals dels pacients.

Althaia, una aposta per la docència

Aquesta tesi s´ha fet en el marc del Doctorat de Recerca en Salut de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i sota la direcció del Dr. Rafael Fernández, que és docent en aquesta universitat i Cap de Servei de l´UCI d´Althaia.

Des de l´any 2010 fins ara, 10 professionals han obtingut el doctorat, que se sumen als 12 doctors que ja hi havia a la institució prèviament. L´aposta de la institució per la recerca i la docència, donant suport als professionals que volen desenvolupar el seu doctorat, ha fet créixer aquest número. De fet, la previsió és que des d´ara i fins l´any 2018 es presentin 15 tesis més de professionals d´Althaia.