Regió 7

Coses que has de saber sobre els parabens del xampú

Els xampús contenen conservants que impedeixen que el producte es degeneri amb diferents microorganismes

28.12.2015 | 20:02
Els Parabens, perillosos per la salut.
Els Parabens, perillosos per la salut.

Els parabens són uns químics que s'utilitzen com a conservants en la cosmètica per evitar que el producte es degeneri amb microorganismes, fongs o bacteris.

En altres paraules, són insecticides i el 80% de la cosmètica d'ús freqüent els porta en la seva composició. Claudia di Paolo ens explica què són, els diferents tipus de parabens i quins són dolents per a la nostra salut.

1. Els parabens són els conservants cosmètics i farmacèutics més usats en tot el món per la seva baixíssim preu, per la seva activitat bactericida i fungicida amb el producte.

2. Els trobem en gairebé tots els productes cosmètics i d'higiene personal: gels, cremes (incloent marques blanques).

3. L'alerta va arribar l'any 2004 quan oncòlegs a la University of Reading, Edimburg, van dur a terme estudis amb teixits cancerígens i en el 90% de les mostres que venien de biòpsies de dones amb càncer de mama, hi havia rastres de parabens.

4. Hi ha 2 tipus: Parabens orgànics, alguns aliments com els nabius els contenen i com es metabolitzen de forma natural no representen cap problema i Parabens sintètics, que s'han fabricat de forma química.

5. Els sintètics són un grup de 6 diferents conservants i apareixen sota noms que acaben en -paraben, -paraben, o -parabens i el seu contingut és metanol, età o propanol. Ex. Benzylparaben, Butylparaben, Ethylparaben (E214), Isobutylparaben, Isopropylparaben, Methylparaben (E218), Propylparaben (E216).

6. "Oficialment", els parabens estan aprovats per les autoritats sanitàries, considerats substàncies de baixa toxicitat i segures per a la salut ja que el nostre organisme els absorbeix i metabolitza per ser eliminats sense rastres tòxics.

7. Per descobrir-només cal revisar al bany i els trobaràs en gairebé totes les etiquetes, això sí, hauràs d'utilitzar una lupa, ja que la mida de la tipografia dels ingredients cosmètics sembla estar dissenyada per no ser llegida.

8. En els últims anys hi ha hagut un increment dels casos d'al·lèrgies dèrmiques, rosàcies, entre d'altres, per l'ús de parabens en aliments i cosmètics. Fins i tot hi ha casos demostrats en els quals els parabens són responsables de reaccions al·lèrgiques. Si pateixes algun d'aquests símptomes: Dermatitis de contacte, enrogiment, inflamació, picor i dolor a la pell, tibantor, sequedat (sobretot després de la dutxa), potser, tinguis una reacció als parabens.

9. Les persones al·lèrgiques a l'aspirina també poden ser sensibles als parabens. Així que no estaria de més evitar-les unes setmanes i veure si notem una millora.

10. Altres dels conservants sintètics més utilitzats són l'àcid benzoic que apareix com benzoic acid o l'alcohol benzílic recollit com benzyl alcohol. En cosmètics se solen identificar també amb aquests noms: benzoat de sodi, el Sodium (i Ammonium) Laureate sulphate.

11. L'alternativa als productes amb parabens és buscar productes amb les etiquetes "paranen free" o "lliure de parabens".

12. Si decideixes comprar aquests productes intenta guardar els productes evitant la llum directa, les temperatures molt altes o molt baixes i tancant bé el producte després d'usar-lo.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut


Preocupa't per mantenir la teva roba en bona condició
Roba tòxica: com evitar contaminar-se

Roba tòxica: com evitar contaminar-se

Moltes peces de vestir s'elaboren amb components tòxics que poden ser perillosos per a la salut

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Científics xinesos sostenen que l'ús de l'encens en llocs amb poca ventilació podria ser molt tòxic

Set mites sobre la grip infantil

Set mites sobre la grip infantil

Consells sobre què cal fer i què no per prevenir el contagi de la grip estacional

Un de cada quatre espanyols patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida

Un de cada quatre espanyols patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida

L'ansietat i els trastorns relacionats amb l'afectivitat són els més freqüents

Enllaços recomanats: Premis cinema