Aquest Nadal, enmig de les vertiginoses festes plenes d´àpats i disbauxa, vam anar a visitar la Casa d´acollida d´In via de Barcelona. Es tracta d´una preciosa casa on conviuen dones de totes les edats que han patit violència de gènere.

Tant per a mi com per la a meva filla, va ser una experiència única, que ens va fer aterrar en una realitat de la qual molt sovint sentim a parlar, però veure-la de prop, palpar-la, posar-hi rostre, és una experiència que ens va marcar.

Arran d´aquesta visita i d´haver col·laborat en concerts solidaris que s´han fet aquests darrers anys, em van proposar de ser la padrina de l´Associació In via, que va ser fundada a Barcelona i que té per objectiu la promoció integral de les persones en risc d´exclusió social o amb algun tipus de discapacitat psíquica. Imagineu-vos el que estat per a mi això! Tot un plaer, però alhora una gran responsabilitat. He pres el compromís de sensibilitzar sobre aquesta realitat que he vist de ben a prop i alhora difondre la gran feina de nombrosos professionals que hi treballen acompanyant aquestes dones, a qui formen per créixer i valdre´s per elles mateixes.

Les històries de cadascuna de les dones són colpidores, i totes elles tenen en comú que, després d´haver patit molt i d´haver tocat fons, tenen ara el ple convenciment de voler superar-ho per tenir una nova vida. Algunes d´elles són molt joves i altres ja són mares de petites criatures, però totes elles són plenes de vida i força. Ens vam quedar el record que en aquella casa es respirava harmonia i moltes ganes de viure.

Arran de totes les notícies d´abusos patits per infants a l´escola dels Maristes que ens han alarmat aquests dies, us volia explicar la gran feina que fa In via. Durant el 2015, l´Associació In via, que fa més de 60 anys que atén persones vulnerables, ha acollit de forma integral 109 infants, joves i dones. El 76 % han estat víctimes de tot tipus de violència: aïllament social, violència física, psíquica, econòmica i el 29 %, a més, víctimes de violència sexual.

Aquestes situacions d´abús sexual es van produir al llarg de la infància d´aquestes persones, el 14 % d´elles s´han vist obligades a exercir la prostitució.

A aquestes dades alarmants cal afegir-hi que la majoria de les situacions d´abús ara manifestades van produir-se en el si de la família, i que no van ser tractades perquè ningú no els va donar credibilitat, perquè no van ser detectades, o perquè quan es van in-

tuir no es va saber com abordar-les.

Per això la importància de l´ajut a les víctimes de violència. Probablement, si aquests infants abusats haguessin tingut ajut professional especialitzat i, sens dubte, amb la credibilitat i el suport de la família, la seva situació actual no seria la mateixa.

Les dones i joves que actualment són atesos per ser víctimes de violència no s´haurien vist abocats a mantenir i perpetuar relacions sexuals afectives abusives, en les quals l´home agredeix la dona en tots els sentits.

Davant d´aquesta situació, que no deixa de ser un reflex del que malauradament encara continua succeint, l´únic posicionament vàlid és escoltar amb atenció els infants i adolescents, protegir-los, assumir les deficiències d´un sistema patriarcal i masclista i donar visibilitat a aquesta problemàtica davant de la comunitat. Així mateix, proporcionar recursos especialitzats per tal que les víctimes puguin iniciar un procés de recuperació psicoemocional, i que els pares, mares i professors puguin rebre l´assessorament adequat quan realitzin deteccions.

L´equip psicoeducatiu especialitzat en violència masclista, violència familiar i abús sexual de l´Associació In via (www.invia.cat, safi@invia.cat) ofereix assessorament i atenció integral a infants, joves, dones i les seves famílies.