Catalunya preveu avançar a aquest estiu l'aplicació del nou calendari vacunal

Els canvis inclouen un reajustament de les dates i les dosis d'algunes vacunes i la incorporació de dues més a la primera infància: la del pneumococ i la de la varicel·la

13.05.2016 | 07:53
Catalunya preveu avançar a aquest estiu l'aplicació del nou calendari vacunal

El departament de Salut preveu aplicar a partir d´aquest estiu el nou calendari de vacunes sistemàtiques, que suposa un reajustament de les dates i de les dosis d'algunes vacunes i la incorporació de la vacuna contra el pneumococ (antipneumocòccica conjugada) i contra la varicel·la a la primera infància, fins ara no incloses. L´Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha pres aquesta decisió seguint la recomanació del seu Consell Assessor de Vacunacions.

El gener passat, la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va aprovar un nou calendari vacunal que es proposa posar en marxa a tot l´Estat a principi del 2017. Catalunya ha decidit avançar l´aplicació d´aquest calendari consensuat a escala estatal, aprofitant la incorporació d´aquestes dues vacunes el 2016, per integrar de cop tots els canvis. Seguint la recomanació del Consell Assessor de Vacunacions, l'Agència de Salut Pública de Catalunya està elaborant la normativa, adquirint les vacunes i adaptant els sistemes de registre, per la qual cosa es preveu que es posi en marxa al voltant de l´estiu i que el nou calendari s´apliqui als nascuts a partir del gener d´aquest any. El cost serà assumit per la Generalitat.

La vacuna contra el pneumococ i contra la varicel·la. La vacuna contra el pneumococ que s´inclou en el nou calendari es posarà als 2, 4 i 11 mesos d´edat, mentre que la vacuna contra la varicel·la s´administrarà als 15 mesos, als 3 anys i es mantindrà per als nens i nenes d´11-12 anys (sisè de primària) si són susceptibles de ser vacunats, és a dir, si no han tingut la malaltia o prèviament no han estat vacunats.
Reajustament de dosis i dates.

D´altra banda, el nou calendari vacunal preveu un reajustament de les dates i de les dosis d'algunes vacunes:
La vacuna hexavalent, que fins ara s´administrava als 2, 4 i 6 mesos, passarà a administrar-se als 2, 4 i 11 mesos.
La vacuna DTPa (contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina) – VPI (injectable contra la poliomielitis) s´administrarà als 6 anys quan estigui disponible a escala estatal.

La triple vírica (xarampió, rubèola i parotiditis) s'administrarà als 12 mesos, com fins ara, però la segona dosi quedarà fixada als 3 anys d'edat. Pel que fa a les dosis de la vacuna contra el meningococ C conjugada, que s´administrava als 2, 6 i 15 mesos, ara es farà als 4 i als 12 mesos i es manté la dels 11-12 anys. I la dosi de la vacuna contra l´hepatitis A, que s´administrava als 12 mesos, ara passa als 15 mesos. La vacuna pentavalent desapareix del calendari perquè s´ha observat que amb les tres dosis de l´hexavalent ja no era necessària.
I finalment, un altre dels canvis afecta la vacuna antipneumocòccica 23-valent, que ara s'administrarà a partir dels 65 anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema