Els científics han mesurat el dany genètic causat pel tabaquisme en diferents òrgans del cos i ha identificat diversos mecanismes diferents pels quals el tabac causa mutacions a l'ADN. Investigadors del 'Wellcome Trust Sanger Institute', a Regne Unit; del Laboratori Nacional dels Àlbers, a Estats Units, i col·laboradors han trobat que els fumadors acumulen una mitjana de 150 mutacions addicionals en cada cèl·lula pulmonar per cada any en el qual fumaven un paquet de cigarrets al dia.

Detallat en un article publicat a la revista Science, l'estudi proporciona un vincle directe entre el nombre de cigarrets fumats en la vida i la xifra de mutacions a l'ADN del tumor. Les taxes de mutació més altes es van observar en els càncers de pulmó, però els tumors en altres parts del cos també contenien aquestes mutacions associades al tabaquisme, la qual cosa mostra com fumar causa molts tipus de càncer humà.

El tabac treu la vida a almenys sis milions de persones cada any i, si les tendències actuals continuen, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) pronostica més de mil milions de morts relacionades amb el tabac en aquest segle. Fumar ha estat epidemiològicament vinculat amb almenys 17 tipus de càncer humà, però fins ara ningú ha vist els mecanismes pels quals fumar causa molts d'aquests tipus de càncer.

El càncer és provocat per mutacions en l'ADN d'una cèl·lula. En aquesta anàlisi exhaustiva de l'ADN dels càncers relacionats amb el tabaquisme, els investigadors van estudiar més de 5.000 tumors, comparant els càncers de fumadors amb càncers de persones que mai havien fumat, la qual cosa va revelar petjades moleculars particulars de danys en l'ADN, anomenats signes mutacionales, en l'ADN dels fumadors i quantes d'aquestes mutacions estaven en els diferents tumors.

Els autors van trobar que, de mitjana, fumar un paquet de cigarrets al dia va produir 150 mutacions en cada cèl·lula pulmonar cada any. Aquestes mutacions representen potencials punts de partida individuals per a una cascada de dany genètic que eventualment pot conduir al càncer. El nombre de mutacions dins de qualsevol cèl·lula cancerosa varia entre individus, però aquest estudi mostra la càrrega mutacional addicional causada pel tabac.

A Espanya cada fumador consumeix 2.481 cigars a l'any

També altera les cèl·lules de laringe, faringe, boca, bufeta i fetge

El doctor Ludmil Alexandrov, autor principal del Laboratori Nacional dels Àlbers, subratlla: "Abans comptàvem amb un gran nombre d'evidències epidemiològiques que relacionen el tabaquisme amb el càncer, però ara podem observar i quantificar els canvis moleculars en l'ADN per culpa del tabaquisme. Amb aquest estudi, hem trobat que les persones que fumen un paquet al dia desenvolupen una mitjana de 150 mutacions extra en els seus pulmons cada any, la qual cosa explica per què els fumadors tenen un major risc de desenvolupar càncer de pulmó".

Altres òrgans també resulten afectats: fumar un paquet de cigarrets al dia genera una mitjana de 97 mutacions en cada cèl·lula de la laringe cada any, 39 mutacions en el cas de les cèl·lules de la faringe, 23 mutacions en les cèl·lules de la boca, 18 mutacions en les cèl·lules de la bufeta i 6 mutacions en cada cèl·lula del fetge.

Fins ara, no s'ha entès per complet com fumar augmenta el risc de desenvolupar càncer en parts del cos que no entren en contacte directe amb el fum. No obstant això, aquesta recerca va revelar diferents mecanismes pels quals el tabac genera aquestes mutacions, depenent de l'àrea del cos afectada.

"Els resultats són una mescla de l'esperat i inesperat i revelen una imatge d'efectes directes i indirectes. S'observen mutacions causades per dany directe dels carcinógenos del tabac en l'ADN principalment en els òrgans que entren en contacte directe amb el fum inhalat. Altres cèl·lules del cos van sofrir solament danys indirectes, ja que el tabaquisme sembla afectar als mecanismes clau en aquestes cèl·lules que al seu torn muten l'ADN", detalla el professor David Phillips, autor de l'estudi i professor de Carcinogénesis Ambiental en el 'King's College London', Regne Unit.

L'estudi revela almenys cinc processos diferents de dany a l'ADN a causa del tabaquisme. El més estesa d'ells és una signatura mutacional ja trobada en tots els càncers, en la qual el tabaquisme sembla accelerar la velocitat d'un rellotge cel·lular que muta l'ADN prematurament.

Un altre dels autors, el professor de l'Institut Wellcome Trust Sanger Mike Stratton assenyala: "El genoma de cada càncer proporciona una espècie de 'registre arqueològic', escrit en el propi codi de l'ADN, de les exposicions que van causar les mutacions que condueixen al càncer. La nostra recerca indica que la forma en la qual el tabac causa càncer és més complexa del que pensàvem".

I conclou: "De fet, no entenem completament les causes subjacents de molts tipus de càncer i hi ha altres causes conegudes, com l'obesitat, sobre les quals entenem poc del mecanisme subjacent. Aquest estudi sobre el tabac ens diu que buscar en l'ADN dels càncers pot proporcionar noves pistes sobre com es desenvolupen els càncers i, per tant, potencialment, com es poden prevenir".