Els capellans del fòrum Ondara, el grup d'opinió del bisbat de Solsona que sovint s'ha mostrat crític amb la línia del bisbe Traserra, no amaguen a Xavier Novell que "de qualsevol terna hauries estat l'últim que hauríem escollit". Així ho manifesten a la carta oberta que adrecen al nou prelat, fruit de la posada en comú de tots els sacerdots assistents a la darrera reunió del fòrum. Amb tot, esperen que el jove bisbe pugui desmentir "ben aviat" aquesta desconfiança, que, segons diuen, ve motivada per la trajectòria anterior de Novell.

Els capellans recorden al nou bisbe que "en algunes coses pensem molt diferent" i que els queia millor Antoni Deig, al qual trobaven "més senzill i accessible. En una paraula, més humà". Per això asseguren que els ha "dolgut molt" que Traserra "s'entestés a esborrar les seves petjades i la seva memòria". Per aquesta mateixa raó "congeniàvem més amb Joan XXIII que amb Joan Pau II", afegeixen.

Fills del concili II del Vaticà

Els components del fòrum expliquen a la carta que si alguna cosa els identifica és que "som fills del Vaticà II". Així, es consideren hereus del "veritable" esperit del concili, el de l'església "de la comunió, la corresponsabilitat i el diàleg, pobra, humil, propera a la gent i compromesa amb els seus problemes, i d'una litúrgia senzilla, càlida i participativa". Els capellans asseguren que si algú els predica una església diferent de la del concili, "ni que sigui un papa o un àngel baixat del cel", no se'l creuran. "No estem disposats a tornar a un passat de mal record", diuen. El grup de sacerdots del bisbat solsoní recorda a Novell que és a partir d'aquesta concepció de l'Església que van fer públic un comunicat en el qual criticaven l'obra de Traserra al capdavant de la diòcesi, ja que consideraven que "ha fet perdre aquell aire de bona companyonia que havia tingut el bisbat". Així, a la carta, els sacerdots diuen a Novell que "aquest és el panorama que et trobaràs i que coneixes millor que nosaltres perquè l'havies ajudat a crear", i afegeixen que els agrada el seu lema d'apropar l'evangelització però li demanen que no oblidi que "l'evangeli és per als homes". Amb tot, els capellans acaten el nou bisbe i li desitgen "molt d'encert".