El 7 de juny passat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va inaugurar la biblioteca pública comarcal Carles Morató de Solsona. Tal com va manifestar en el mateix acte l´alcalde de Solsona, David Rodríguez, «aquesta biblioteca és l´estrella del Pla de Barris» que es va executar a la capital del Solsonès; tot i que el mateix alcalde va reconèixer que el nou espai s´ha fet esperar.

I Ester Barniol és la directora de la flamant biblioteca pública de Solsona. Té 34 anys i és diplomada en Biblioteconomia i Documentació per a la UAB i llicenciada en Documentació per la UB; i, a més a més, va fer un màster de Gestió de Continguts Digitals a la mateixa UB. Solsonina de soca-rel, Barniol ha treballat els darrers deu anys en diferents biblioteques de la Generalitat, administració de la qual era funcionària; però des del mes de maig passat treballa per l´Ajuntament de Solsona en el procés de creació de la biblioteca, una oportunitat que qualifica de «genial», perquè li ha permès retornar a la seva ciutat, el lloc on va néixer i on ha decidit viure.

Què suposa per a Solsona i la seva comarca la nova biblioteca Carles Morató?

Hem de tenir molt present que engeguem un equipament cultural en majúscules. Amb la biblioteca Carles Morató iniciem un nou projecte (no es tracta d´un simple trasllat d´ubicació) que ha de proporcionar als solsonins i solsonines l´accés gratuït i democràtic a la informació i al coneixement per tal de facilitar eines per prendre decisions lliurement i per al propi desenvolupament educatiu, cultural i recreatiu dels ciutadans, tal com marca el Manifest de la IFLA/Unesco sobre les biblioteques públiques.

Com hem de concebre una biblioteca actual?

Hem de trencar amb la idea que les biblioteques són un magatzem de llibres o un temple del silenci. Hem d´adoptar una actitud oberta perquè la nova biblioteca és un centre obert, dinàmic i també un espai d´interrelació, fins i tot intergeneracional.

I quin és el paper de la lectura en aquesta nova concepció?

Cal potenciar el gust per llegir des de petits, però aquesta és només una de les moltes funcions de la biblioteca.

Quines són aquestes funcions?

Pensem el centre a partir de quatre eixos centrals. L´accés a la informació, ja sigui local o externa i en diferents suports; la formació permanent i l´autoaprenentatge, fomentant la creativitat amb l´ús de les noves tecnologies; la promoció de la lectura mitjançant exposicions, presentacions de llibres o altres activitats; i, finalment, també volem potenciar el lleure amb el préstec de pel·lícules, compactes de música...

La biblioteca, però, encara no funciona a ple rendiment.

No, serà el mes de setembre quan obrirem les portes amb un horari més ampli que l´actual i també haurem renovat i incrementat el fons de la biblioteca. De fet, jo era partidària de no obrir fins al setembre, però ara penso que ha estat una bona idea perquè durant aquest període de dos mesos ens ha permès copsar les coses que hem de modificar, hem rebut propostes molt interessants dels usuaris que ens ajudaran a millorar el servei, etc.

Quines conclusions treuen de les propostes rebudes?

Que hem de potenciar la col·lecció local, que és bàsica en qualsevol biblioteca pública catalana i que en el nostre cas hem de completar perquè encara ens falten moltes obres dels autors solsonins. També incrementarem el fons de llengües estrangeres, ja sigui per a l´aprenentatge d´idiomes o bé per a l´oci. Per una altra banda, hem pensat crear tres centres d´interès: excursions i viatges, manualitats i l´anomenat Racó dels Pares.

A partir del setembre quin horari tindrà el centre?

Hem d´acabar de perfilar-lo, però és previst que obrim les portes cada dia de dilluns a divendres, totes les tardes i alguns matins que hem de concretar. El dissabte al matí també assegurem el servei. A més a més, cal dir que aquest mes d´agost tanquem de manera excepcional (jo mateixa seguiré treballant a porta tancada), però no preveiem tancar els propers mesos d´agost.

Quin és l´equip de la biblioteca que vostè encapçala?

Actualment tinc el suport de dues tècniques auxiliars que treballen a mitja jornada, però ja hi ha un procés de selecció per a una tercera plaça que s´incorporarà el setembre.

Hi ha solsonins que consideren que la biblioteca Carles Morató és excessivament gran.

Jo també he rebut comentaris d´aquesta mena, però cal dir que disposem de l´espai que estableix el Mapa de Lectura Pública de Catalunya, i per tant, tenim els metres quadrats que exigeix la llei. Aquesta és una biblioteca comarcal que fa les funcions de biblioteca central urbana.

I quin és el seu paper?

Gestionar l´equipament, el personal i les activitats que s´hi fan. A més a més, volem establir una xarxa de relacions amb entitats, escoles i associacions perquè tothom es faci seva la nova biblioteca que tenim i que ja podem gaudir.