La incertesa sobre la futura composició del Consell Comarcal que planava al Solsonès les darreres setmanes, es va esvair ahir al migdia en el ple de constitució, en què la republicana Sara Alarcón va ser proclamada la primera dona presidenta de l'ens. El vot favorable de la CUP a la seva investidura permetrà a ERC governar en minoria (amb 8 consellers) i ha donat un tomb al Consell, en mans de CiU des de la seva creació fa gairebé 30 anys. Tal com havien anunciat, els dos consellers independents es van abstenir.

La sala de plens del Consell es va omplir de ciutadans i polítics comarcals que volien viure en primera persona el desenllaç de les especulacions que deixaven oberts tots els escenaris després del trencament de l'anunciat pacte entre ERC, la CUP i els independents. La candidata d'ERC var sumar 9 vots (8 d'ERC i 1 de la CUP) i va poder ser elegida presidenta per majoria simple a la segona votació. El candidat de CiU, Marc Barbens, va tenir els 8 vots del seu partit mentre que els dos representants independents, que no van presentar candidat, es van abstenir. Tot i el seu suport a la investidura d'Alarcón, la CUP va anunciar que no entrarà al govern del Consell.

El reclamat canvi de color polític a l'ens comarcal va desfermar l'eufòria de la sala quan Alarcón va ser proclamada presidenta. En el discurs d'investidura, molt de caire personal, Alarcón va apel·lar "al consens i al diàleg" . En aquest sentit, es va mostrar convençuda que "si l'objectiu comú és fer de la comarca del Solsonès un lloc millor per viure podrem sumar per aconseguir aquesta finalitat". Va dir estar il·lusionada de ser la primera dona al capdavant de la institució però amb "els sentiments continguts per la gran responsabilitat que suposa". Alarcón va reconèixer que "el camí no ha estat fàcil" però "cal mirar endavant i treballar plegats per un futur millor a la comarca", i va reconèixer "la dificultat afegida que suposa governar en minoria". Tanmateix, va dir que ho assumeix "com un repte i una oportunitat per demostrar que hi ha una altra manera de fer les coses, de dirigir i de governar". Es va proclamar independentista i d'esquerres i va tenir paraules de reconeixement als que l'han precedit en el càrrec, "hi ha hagut encerts i desencerts però vull reconèixer la seva dedicació i treball, sovint desvalorat".