Aquesta setmana s'han començat a veure les primeres segadores als camps del Solsonès. Tot i que habitualment la sega en aquesta comarca s'inicia pels volts de Sant Joan, alguns pagesos ja han començat la recol·lecció de l'ordi.

Ramon Vilà, responsable d'herbacis d'Unió de Pagesos al Solsonès, valora que s'han donat les condicions perquè "la collita d'aquest any sigui molt bona". El fet que la primavera hagi estat plujosa i que "hagin caigut més de 200 litres durant l'abril i el maig" augura un rendiment molt superior al de l'any passat, que va ser especialment dolent per la condició de sequera i de temperatures extraordinàriament altes que va viure el territori.

Totes les comarques de la Catalunya Central es troben en una situació semblant, la pluja ha arribat quan tocava, durant els mesos de primavera, i així el cereal ha pogut créixer i enfortir-se amb normalitat. Encara que durant els mesos d'hivern les condicions dels sembrats eren totalment diferents, la precipitació que s'ha registrat durant la primavera ha revertit el retard que portava la collita i ara ja està a punt.

Vilà ha explicat que "normalment l'ordi al Solsonès es comença a segar pels volts de Sant Joan", però enguany en algunes propietats ja s'ha començat a recollir. L'ordi és el cereal que es cull primer, després serà el torn de segar els camps de pèsols, de colza i per finalitzar de blat.

El fet que la collita sigui bona i que el rendiment en quilos de cada parcel·la sigui superior al d'altres anys implica també que s'allargui el temps de sega, així que, explica Vilà, "aquest any es pot acabar de segar a la comarca més enllà del 20 de juliol".

Segons la valoració del responsable del sindicat agrari, l'any passat el resultat mitjà de la comarca va ser d'uns 3.500 quilos per hectàrea, i es mostra convençut que aquest any "es podria arribar tranquil·lament als 5.000 quilos, que seria un resultat molt bo".

En aquest moment, quan el cereal està a punt per collir és quan és més sensible a les amenaces externes, com poden ser les pedregades o l'acció dels porc senglars. El responsable d'Unió de Pagesos ha explicat que, si bé el Solsonès no és una de les comarques més afectades, la proliferació de porc fers és una de les amenaces importants que tenen actualment les collites de cereal.

D'una banda, els porcs es mengen els brots dels sembrats quan són tendres i això malmet una part de la collita, però quan ja està a punt per segar és quan fan més mal perquè "entren dins dels camps, es rebolquen entre les espigues i xafen el cereal i fan que es perdi".