El 78% de famílies de primària del Solsonès no volen que els fills tinguin mòbil fins els 16 anys

Els pares i mares solen donar dispositius intel·ligents als infants per pressió social, perquè el seu fill no sigui l'únic que no en té

Una noia utilitzant un telèfon mòbil

Una noia utilitzant un telèfon mòbil / Diputació de Barcelona

Un 78,1% de les famílies amb fills a primària al Solsonès no volen que tinguin telèfons mòbils fins que aquests compleixin, com a mínim, 16 anys, com revelen unes dades d'una enquesta impulsada pel moviment Adolescència Lliure de Mòbils (ALM). A la comarca hi han participat un total de 160 famílies amb fills a primària i 138 a secundària. Aquesta iniciativa ha estat creada per poder «copsar la realitat de les famílies davant el fenomen de l’arribada del mòbil a la vida dels preadolescents», segons han assegurat membres de l'agrupació

Cada cop les noves tecnologies estan més presents durant la infància, fet que possibilita que, a mesura que passa el temps, els joves vulguin un mòbil intel·ligent en edats més primerenques. Aquest fenomen sol causar enfrontaments entre pares i fills, provocats, sobretot, per la pressió social que hi sol haver al voltant de la qüestió i les comparacions entre companys de classe.

Els resultats de les enquestes, de fet, mostren les contradiccions que solen patir els pares i mares. El 78% de les famílies amb fills a primària asseguren que la millor edat per donar-los un mòbil és als 16 anys, una dada que contrasta amb les respostes de les famílies que tenen fills a secundària, les quals el 100% va manifestar haver-lo donat abans d'aquesta edat. El mateix passa pel que fa a l'accés dels infants a les xarxes socials, ja que el 66,8% voldria que fos a partir dels 16, però la realitat és que el 73,9% en tenen des d'abans.

En ser preguntats pel motiu que els empeny a comprar un mòbil intel·ligent als infants, un 42% dels enquestats manifesten que es deu al fet que «el seu fill o filla anirà sol pel carrer i volen que estigui localitzable». El segon motiu de pes, amb un 37,7%, respon a la pressió social, ja que «els pares no volen que el seu fill sigui l'únic que no en tingui». A més, el 59,7% de les famílies desconeixen alternatives als telèfons mòbils com, per exemple, rellotges que permeten fer només trucades i telèfons sense accés a internet, aparells amb què també podrien tenir localitzats els infants sense haver d'afrontar els perills de l'accés a internet i les xarxes socials.

Amb la finalitat d’ajuntar forces en aquesta problemàtica, més del 90% de les famílies estarien disposades a fer un pacte social per endarrerir l’entrega del dispositiu mòbil als seus fills i filles, que implicaria que als nens i nenes no se’ls donés un telèfon mòbil en el pas de primària a secundària, per així reduir la pressió social. Aquest resultat, segons els integrants de l’agrupació, confirma la necessitat que les famílies treballin en un acord social que ajorni l’arribada dels mòbils intel·ligents a la vida dels preadolescents, buscant alternatives per als problemes de localització dels infants.

El moviment Adolescència Lliure de Mòbil, nascut al barri del Poblenou de Barcelona el novembre de 2023 i ràpidament es va implantar amb més de 50 delegacions a tot Catalunya.