La comissió territorial d'Urbanisme de la Generalitat ha acordat retornar l'expedient del projecte hoteler de la masia Soldevila altra vegada a l'Ajuntament d'Odèn, perquè es tramiti mitjançant un Pla especial urbanístic. Un dels motius exposats és que preveu noves construccions en sòl no urbanitzable, segons fonts d'Urbanisme. La setmana passada a Manresa es va fer la reunió de la comissió territorial de la Catalu-nya Central, i un dels temes que hi havia sobre la taula era aquest futur hotel impulsat per la societat Roc Falcon SL, de cria i ensinistrament de falcons.

La finca Soldevila, actualment deshabitada i en runes, és al poble de Canalda, a l'extrem sud-est d'Odèn. El camí d'accés passa per les instal·lacions de Roc Falcon, fins arribar a la carretera L-401 de Cambrils a Coll de Jou. Cal Soldevila presenta un sostre format per tres volums. El projecte de rehabilitació, reforma i ampliació adreçat a un ús hoteler és un tràmit pel qual cal fer un pla especial, en paraules dels membres de la comissió d'Urbanisme. Ara, els papers tornen a estar sobre la taula de l'Ajuntament d'Odèn.

L'hotel, vinculat a l'entorn natural, tindria un màxim de 16 places, i s'hi preveu un sostre total de 1.350 m2, corresponent a una ampliació del 38% respecte al sostre original, de 975 m2. El projecte planteja la reforma interior de les edificacions preexistents per destinar-les a habitacions i zones comunes, i la construcció de nous volums per ubicar-hi la zona de restauració, habitacions per al servei i una zona d'aigües i spa en planta soterrani. El projecte també preveu l'adequació exterior de la masia, amb la incorporació d'una piscina, àrees d'accés i estada, i aparcaments. Es tracta d'una ampliació i remodelació completa del conjunt d'edificació situat en sòl no urbanitzable. Per tots aquests motius la comissió d'Urbanisme ha demanat un pla especial a l'Ajuntament d'Odèn.Situació

Cal Soldevila és a 936 m d'altitud, a la carena de l'extrem sud-oriental de la serra de Canalda. La masia s'alça a la vora d'un petit planell on s'havien conreat feixes, enmig d'una zona d'espessos boscos de pins. Cap al sud hi ha el vessant nord de la riera de Canalda, de la qual la separa un desnivell de 136 metres. Al nord i a l'oest hi ha les cingleres pel fons de les quals passa el tram final del torrent de Ju-nyent (a l'altra banda del qual, i més cap a l'oest, es troba la masia de Junyent).

L'Ajuntament d'Odèn ha explicat que les obres de les instal·lacions de l'empresa promotora Roc Falcon ja van necessitar permisos d'aquest tipus en el seu moment, pel fet de trobar-se també en sòl no urbanitzable. El Zoo del Pirineu i el Salí de Cambrils també es van trobar en una situació semblant. El municipi d'Odèn està format per l'entitat municipal descentralitzada de Canalda, i les entitats de Cambrils, Llinars, el Montnou, la Móra Comdal, Odèn, el Racó, el Sàlzer i la Valldan.