Llobera enterra aquest matí el seu actual alcalde, Josep Colell, que moria dissabte als 59 anys, després de gairebé dos anys de lluita infructuosa contra una malaltia que finalment li ha llevat la vida. La notícia va trencar l'àmbit estrictament familiar dissabte a la nit i des d'aleshores la família ha tingut una allau incessant de mostres de condol.

Des dels seus companys a l'Ajuntament, fins al president de la formació en la qual militava, Oriol Junqueras, que, a través del compte de Twitter que li gestionen des que és empresonat, donava el condol a la família. També tot el món de la pagesia i del sindicat Unió de Pagesos, del qual havia estat coordinador comarcal. Avui a les 11 del matí, davant l'ajuntament de Llobera, se celebrarà un acte civil de comiat obert a la ciutadania.

Josep Colell era l'alcalde de Llobera des del 2007 i actualment també era al govern del Consell Comarcal del Solsonès. Al seu poble, a més de presidir el ple, portava les àrees de Governació, Política Territorial i Urbanisme, Protecció Civil i Activitat Agrària. A part del seu vessant polític, era un conegut pagès de la comarca i havia estat coordinador del sindicat agrari Unió de Pagesos. També per al món de la pagesia del Solsonès ahir era un dia en què costava empassar saliva.

El Twitter va ser una de les primeres eines que es van fer ressò de la notícia del traspàs de Colell. ERC del Solsonès piulava dissabte a la nit: «@ERC_solsones hem perdut un company, un amic i un patriota de pedra picada. Avui ens ha deixat Josep Colell i Solé, alcalde de #Llobera i conseller comarcal del @CCSolsones. Tot el nostre suport a la família. @Esquerra _ERC». I el missatge del compte d'Oriol Junqueras afegia: «Descansa en pau Josep Collell. El meu condol a la seva família i amics». També les joventuts d'ERC es van sumar al condol el mateix dissabte a la nit.

Colell era un dels alcaldes que havia vist clar que el sector agrari necessitava polítiques socials de suport a aquestes famílies que es mantenen a les masies i que continuen treballant en l'agricultura. En una campanya electoral el 2011 deia que «les polítiques socials a les zones de pagès hauran de tenir un pes fonamental», ja que «abans a les masies hi convivia molta gent i treballaven en el bestiar i la terra, i ara han passat a una situació totalment a la inversa». Amb els canvis socioeconòmics experimentats els darrers anys, però, «la gent ha hagut de buscar fonts d'ingressos alternatives i a les masies cada dia hi ha més gent gran que hi viu sola, per la qual cosa «haurem de buscar solucions perquè la gent gran no quedi aïllada».

Colell va néixer el 1959, era casat i pare de tres fills. Era tècnic en gestió i administració de l'empresa agropecuària, pagès i ramader. En el temps que li quedava lliure també havia fet de soldador. Va ser coordinador comarcal i delegat al Consell Nacional de la Unió de Pagesos des del 1994 fins al 2007, any en el qual va decidir presentar-se per representar els seus en l'àmbit de la política municipal. «Era aficionat a l'esquí, a la lectura, als mots encreuats i als sudokus», segons s'explica en la biografia del web del Consell Comarcal del Solsonès.

En la mateixa nota biogràfica també es destaca que la seva passió per la política es va despertar ben jove. Després de llegir la frase de J.F. Kennedy, «No preguntis què pot fer el teu país per tu, pregunta't què pots fer tu pel teu país», va decidir fer un pas cap a la política.

Va ser alcalde de Llobera des del 2007 (anteriorment havia estat regidor (1983-1999)) i des dels comicis passats portaveu del grup d'ERC al Consell Comarcal del Solsonès i formava part de l'equip de govern de l'entitat comarcal al capdavant de les àrees d'Urbanisme, Obres i Camins. Josep Colell va teixir ponts d'amistat per damunt de les rivalitats polítiques.