La música folk té cada vegada més seguidors i els grups que vetllen per potenciar aquest estil musical al Berguedà han apostat per unir esforços. Per primera vegada, els grups de música i balls folklòrics de la comarca organitzen una festa per mostrar la riquesa d´aquesta tradició cultural, per fer passar una bona estona als assistents i per intentar captar nous seguidors interessats en aquest món.

Els responsables d´aquesta iniciativa són els quatre grups de folk que actualment tenen activitat a la comarca: la Berguedana de Folklore Total, els Rustik´s de Vallcebre, Un tocdeflok de Viladomiu Nou i l´Associació Cultural Rubricatus de Puig-reig. Amb el nom de Festa de grups folks del Berguedà neix aquesta iniciativa que tindrà lloc demà, dissabte, a la plaça del Forn de Berga a partir de les 6 de la tarda. Els organitzadors del certamen han escollit un emplaçament a l´aire lliure perquè creuen que és el millor espai per escoltar i ballar el tipus de música que interpretaran. És per això que ja han avisat que si el mal temps els fa la guitza, i plou, la celebració se suspendrà i s´haurà de buscar una nova data. L´entrada és gratuita.

La jornada tindrà les actuacions per separat dels grups participants i amb l´explicació de diverses danses, fet que permetrà als assistents aprendre els passos per poder-s´hi afegir i ballar. Els primers que actuaran (18 h) seran els membres de la Berguedana de Folklore Total, un grup format per aficionats a la música tradicional que vetllen per potenciar aquest vessant de la cultura popular i per recuperar peces i balls que s´han perdut amb el pas del temps.

La festa continuarà amb Un Tocdeflok (20 h), una formació nascuda a Viladomiu Nou que promou la música tradicional en diferents actuacions que fa al seu municipi i a d´altres llocs del territori. Posaran el punt final a les actuacions individuals dels grups els Rustik´s de Vallcebre (22 h), que, entre la seva llista de concerts, en destaca el que van fer a la plaça del Rei de Barcelona. Pels volts de 2/4 de 12 es preveu que totes les formacions pugin dalt l´escenari per interpretar peces conjuntes i posar punt final a la vetllada.

Abans de l´inici de cada actuació, els membres de l´Associació Cultural Rubricatus de Puig-reig donaran les indicacions als presents per seguir els passos d´algunes danses per a aquells que no hagin ballat mai. D´aquesta manera, els assistents novells no tindran excusa i es podran afegir als més experimentats en aquest camp. De fet, l´objectiu principal de la jornada és aplegar els aficionats a la música i als balls tradicionals, però també donar cabuda als que s´hi apropen per primera vegada.

Durant la celebració hi haurà servei de bar perquè els assistents puguin fer un mossec quan vulguin sense haver de marxar de la plaça, i és que els organitzadors volen que hi hagi ambient des del principi fins al final.

La primera edició de la festa arriba amb la voluntat de quedar fixada al calendari de manera anual. Tot i que aquest primer any s´ha marcat per al primer cap de setmana de maig, els seus impulsors no descarten que de cara a l´any vinent es valori la possibilitat de fer-la abans o després. Primer caldrà analitzar-ne la resposta que ha tingut la primera celebració que agermanarà els grups folk del Berguedà per primer cop.