Aquest passat diumenge els Moixiganguers d'Igualada van carregar el seu primer castell folrat de la història en la Diada de Cal Tabola. Després de mesos d'assaig i d'una campanya de mobilització de la societat igualadina, els Moixiganguers d'Igualada van acabar eufòrics al realizar a més, la millor actuació dels seus quasi 20 anys d'història.

Prop de 250 camises (i samarretes) morades més un molt nombrós públic, omplien la plaça de Pius XII. Les proves que la colla igualadina havia fet darrerament de la torre de vuit amb folre convidaven a l'optimisme, i l'empenta final dels darrers assajos sobretot el del darrer divendres, no van fer dubtar als morats, que van plantejar una actuació de màxims.

En primera ronda es va descarregar el quatre de vuit, el tercer de la temporada, que va donar confiança a la colla. La plaça era conscient de que el plat fort venia en segona ronda, i la torre de vuit va començar al primer intent, després de l'acurada preparació de la soca i el folre que el castell mereixia. Amb terços i quarts col·locats, els morats no van dubtar i van tirar amunt el seu primer intent de torre de vuit.

Després de carregar-se, el castell no es va poder completar per problemes al pis de quarts i quints; malgrat això, els castellers no podien amagar l'eufòria del que significava la millor actuació de la seva història i haver assolit, per primera vegada, un castell amb folre.

La caiguda no va comportar mal de caps als morats, que després van descarregar el nou de set, el primer de la temporada que els Moixiganguers aconseguien descarregar després d'haver-lo fet ara fa un any i mig al concurs de Tarragona, només amb una enxaneta.

Per tancar l'exitosa actuació amb nota, els igualadins van atrevir-se amb tres pilars de cinc, molt aplaudits per la plaça.

Els Margeners de Guissona i els Castellers de Lleida van acompanyar als Moixiganguers, amb la torre de set, pels de la terra ferma, i el tres de set amb agulla, pels segarrencs, com a millors castells.

Els castells que es van veure a plaça són els següents:

Moixiganguers d'Igualada: 4/8, 2/8f(c), 9/7, 3 pilars de 5

Castellers de Lleida: id5/7, id5/7, 2/7, 4/7a, 5/7, vano de 5

Margeners de Guissona: 3/7a, 4/7, 3/7, pilar de 5

La torre de vuit amb folre representa un pas important pels castellers de la capital de l'Anoia. Els morats hauran d'afrontar, ara, un altre repte: descarregar la torre de vuit amb folre.